Parlamentul Ungariei adoptă o declarație politică pentru respingerea Convenției de la Istanbul. Abordarea documentului pentru gen, considerată inacceptabilă de majoritatea parlamentarilor ungari

Parlamentul Ungariei adoptă o declarație politică pentru respingerea Convenției de la Istanbul. Abordarea documentului pentru gen, considerată inacceptabilă de majoritatea parlamentarilor ungari
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Parlamentul Ungariei a adoptat o declarație politică, marți, pentru respingerea ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită generic „Convenția de Istanbul”. Declarațiaa fost inițiată de formațiunea creștin-democrată KDNP, care guvernează la Budapesta alături de Fidesz, și a fost adoptată cu 115 voturi „pentru”, 35 „împotrivă” și trei absențe, potrivit The Hungary Journal.

Majoritatea parlamentarilor ungari văd drept inacceptabilă abordarea pe care o areConvenția de la Istanbul pentru gen

KDNP susține că parlamentul ungar ar trebui să refuze să ratifice convenția, citând definițiile pe care le are aceasta pentru gen. Totodată, declarația politică cere guvernului Viktor Orban să nu mai facă pași spre aderarea la convenție și să întreprindă activități de lobby pentru ca UE să adopte o poziție asemănătoare.

Declarația politică susține că abordarea cu care Consiliul Europei definește genul este inacceptabilă, precum și că parlamentul ungar nu ar trebui să o incorporeze în legislația națională. Aceeași declarație stipulează că regulile privind acordarea azilului din Convenție, ce se bazează tot pe noțiuni de gen, nu se potrivesc cu cadrul legal din Ungaria, care încearcă să ia măsuri efective pentru oprirea migrației ilegale.

Totuși, declarația politică adoptată de Parlamentul Ungariei susține că părțile dedicate protecției copilului și combaterii violenței împotriva femeilor din Convenția de la Istanbul sunt valoroase și sunt deja integrate în cadrul legal ungar.

Ce este Convenția de la Istanbul, ce stipulează și când a fost adoptată

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este un tratat adoptat în 2011 de către Consiliul Europei, la Istanbul, și are o încărcătură simbolică specială, fiind primul set de norme supranaționale pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Conveției de la Istanbul, obiectivele documentului sunt acelea de a: proteja femeile împotriva tuturor formelor de violenţă şi de a preveni, de a urmări în justiţie şi de a elimina violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică; contribui la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor şi de a promova egalitatea substanţială între femei şi bărbaţi, inclusiv prin împuternicirea femeilor; proiecta un cadru cuprinzător, politici şi măsuri pentru protecţia şi asistenţa tuturor victimelor violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice; promova cooperarea internaţională în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor şi violenţa domestică; furniza sprijin şi asistenţă organizaţiilor şi agenţiilor guvernamentale de aplicare a legii pentru a coopera în mod eficient în vederea adoptării unei abordări integrate pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Slovacia și Cehia sunt cele șapte state membre ale UE care deși au semnat Convenția de la Istanbul, încă nu au ratificat-o. Totuși, de-a lungul timpului, Viktor Orban și Fidesz s-au remarcat drept promotori ai valorilor creștin-conservatoare, respingând categoric ideologia de gen.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`