Park Geun-hye, fosta președintă a Coreei de Sud, a fost condamnată definitiv la 20 de ani de închisoare pentru fapte de corupție. Susținătorii săi cer să fie grațiată
Curtea supremă din Coreea de Sud a menținut, joi, decizia de condamnare la 20 de ani de închisoare pentru fosta președintă Park Geun-hye, în dosarul de corupție care a condus la căderea sa, și a pus astfel capăt procesului, ridicând în premieră posibilitatea unei grațieri, transmite Reuters.
Fosta președintă a Coreei de Sud, condamnată definitv la 20 de ani de închisoare. Park Geun-hye a fost găsită vinovată pentru fapte de corupție
Park a devenit primul lider ales democratic al Coreei de Sud înlăturată din funcție în anul 2017, când Curtea Constituțională sud-coreeană a confirmat votul parlamentar pentru destituirea sa în scandalul care a mai culminat și cu trimiterea a doi șefi de conglomerate la închisoare.
Fiica unui dictator militar, Park și-a preluat mandatul în anul 2013, devenind prima femeie-președinte din istoria Coreei de Sud. Ea a fost îndepărtată din funcție după ce a fost găsită vinovată că a colaborat cu un apropiat pentru a primi zeci de miliarde de dolari din partea unor conglomerate majore, pentru familia sa și pentru finanțarea fundațiilor non-profit pe care le deținea.
Cazul său a trecut a fost analizat de mai multe instanțe, inclusiv la o rejudecare în iulie 2020, însă decizia de joi a Curții supreme sud-coreene de menținere a condamnării la 20 de ani de închisoare și a amenzii de 16,38 milioane de dolari îi epuizează căile legale.
În vârstă de 68 de ani, Park se află la închisoare încă din 31 martie 2017, însă neagă că ar fi comis vreo fărădelege. Ea nu a fost prezentă la înfățișare.
Sfârșitul procesului pavează drumul către o grațiere prezidențială, lucru cerut de susținătorii săi.
„Președinta Park Geun-hye este nevinovată”, susține partidul de dreapta Partidul Nostru Republican, cerând eliberarea sa cât mai rapid posibil.
Lee Nak-yon, șeful democraților de la guvernare, a vehiculat posibilitatea unei grațieri pentru Park și pentru Lee Myung-bak,un alt fost președinte, care de asemenea se află la închisoare pentru acuzații de corupție, în numele unității naționale.
Întrebat despre o posibilă grațiere, un oficial de la reședința prezidențială sud-coreeană s-a arătat de părere că este nepotrivit să fie discutat un astfel de scenariu imediat după sentința curții, dar și că situația lui Park ar trebui să reprezinte o lecție istorică.
Un consilier de rang înalt al președintelui Moon Jae-in, care este liberal, a precizat că, în ceea ce privește problema grațierii, președintele va lua o decizie care să reflecte voința poporului.
În societatea sud-coreeană, părerile par să fie împărțite pe acest subiect. Un sondaj realizat de Realmeter săptămâna trecută a arătat că 47,7% dintre respondenți s-au exprimat în favoarea grațierii, iar 48% împotrivă.