Zeci de mii de „veste galbene” demonstrează înParis, acolo unde au loc ciocniri violente cu forţele de ordine, care au dus la reţinerea câtorva sute de persoane. Este a patra săptămână consecutivă de proteste îndreptate împotriva prețurilor prea mari. Demonstranții cer, însă, acum și demisia președintelui Emmanuel Macron.
UPDATE 18:11: Au fost raportate în jur de 8.000 de persoane adunate în centrul Parisului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite, printre care şi trei ofiţeri de poliţie.
UPDATE 15:16:Numărul demonstranților a urcat la aproximativ 31.000 în toată țara, potrivit presei franceze. Iar numărul persoanelor reținute a ajuns la 700.
UPDATE 13:16: Au fost reținute 554 de persoane și au avut loc 335 de arestări. Între timp, o parte a protestatarilor au forțat intrarea în Palatul Elysee, sediul Președinției franceze.
UPDATE 13:35: Numărul protestatarilor a urcat la 5.000, potrivit BBC. Forțele de ordine au intervenit în forță,cu 12 blindate.
UPDATE 13:14: Le Monde raportează un număr de 514 de persoane reținute și272 de persoane arestate.
UPDATE 12:47: Le Monde raportează un număr de 481 de persoane reținute.CNN raportează un număr de 1.500 de aproximativ demonstranţi pe Champs Elysees.
UPDATE 12:05: Un număr de354 de persoane au fost reținute până acum.
UPDATE 11:25: Au izbucnit violențe între forțele de ordine și „vestele galbene”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Potrivit BBC, „vestele galbene” au început să se strângă în zona Arcului de Triumf cu o oră înainte de ora anunţată, într-o primă fază fiind reţinuţi doar 32 de oameni şi nefiind înregistrate violențe.
Potrivit publicației Le Monde, Ministerul de Interne anticipează un nivel de violență „cel puțin egal” cu cel înregistrat pe data de 1 decembrie, în special la Paris.
Serviciile de informații franceze ar fi detectat o mobilizare sporită atât a grupurilor de extremă stânga, cât și a celorde extremă dreaptă. În plus, rețelele de socializare abundă de solicitări de violență fizică.
Demonstrațiile au continuat în ciuda faptului că, marți, Guvernul francez a suspendat planul de creștere a taxelor pe carburanți pentru cel puțin șase luni.
Utilisation d’un blindé près des #ChampsElysees pour évacuer une barrière de mobilier urbain #GilestJaunes pic.twitter.com/4cPo5bJ7Ea
— Alexandra QUARINI (@alexquarini) December 8, 2018
Ce pregătiri a făcut Guvernul francez
Un număr de 89.000 de membri ai personalului însărcinat cu aplicarea legii vor fi detașați în toată Franța, 8.000 dintre ei în Paris. De asemenea, au fost desfășurate și 12 blindate al jandarmeriei.
De asemenea, au fost închise multe puncte turistice imporante, precum Palatul Luvru, Turnul Eiffel, Opera din Paris sau Muzeul Delacroix. În plus, au fost inchise 36 de stații de metrou, iar circulația pe 50 de linii de autobuz a fost limitată sau oprită complet.
Foto: Blindat al jandarmeriei franceze desfășurat în zona Arcului de Triumf (sursă foto: hepta.ro)
Ce recomandă Ministerul Afacerilor Externe din România
Vineri (11 decembrie), Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o avertizare pentru românii care se află în Franţa sau urmează să călătorească în această ţară.
„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, pentru data de 8 decembrie 2018, sunt anunțate acțiuni de protest, fapt pentru care autoritățile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole și muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă. Pe cale de consecință, se recomandă cetățenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunțat proteste de stradă, să manifeste atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale stațiilor de carburant, ale suprafețelor comerciale, precum și ale altor elemente de infrastructură”, se precizează în avertizarea MAE.
Foto: Ciocniri între protestatari și jandarmi pe Champs Elysees (sursă foto: hepta.ro)
„Se recomandă a se monitoriza evoluția mișcărilor de protest în mass-media franceză, chiar și în social media, pentru a se preîntâmpina disfuncționalități în activitățile preconizate pentru perioada următoare. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României laParis: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729″, transmite Ministerul de Externe”, se mai arată în avertizare.
#YellowVests chant La Marseille, France’s National anthem on the Champs Elysées pic.twitter.com/pLsEzZWxji
— Anelise Borges (@AnneliseBorges) December 8, 2018