Parchetul European investighează 203 cazuri de fraudă în Bulgaria, în valoare totală de 884,9 milioane de euro din fonduri UE

Parchetul European investighează 203 cazuri de fraudă în Bulgaria, în valoare totală de 884,9 milioane de euro din fonduri UE
"Dacă nu pot să doarmă în noaptea din cauza asta e problema lor”, a mai spus Kovesi, sursă foto: captură interviu G4Media

Parchetul European a dezvăluit că a început investigații privind presupusele fraude care implică fonduri ale Uniunii Europene în Bulgaria, cu 203 cazuri în curs de examinare, în valoare de 884,9 milioane de euro. Potrivit unui raport pentru anul 2023, investigațiile declanșează dezbaterea privind utilizarea abuzivă a alocărilor bugetare ale UE în țară, potrivit novinite.

Anchete masive ale Parchetului European în Bulgaria

Pe parcursul anului 2023, au fost inițiate un total de 107 noi investigații, concentrându-se pe deturnări în valoare totală de 405,2 milioane euro. În special, printre aceste cazuri se numără anchetele privind frauda în materie de TVA, cu o valoare colectivă de 28,2 milioane EUR. Cu toate acestea, în ciuda sumelor importante implicate, în cursul anului nu au fost emise ordonanțe de sechestru.

Mai mult, raportul indică faptul că, deși au fost lansate numeroase investigații, niciuna nu a dus la hotărâri judecătorești sau condamnări definitive, evidențiind complexitatea și provocările inerente urmăririi penale a unor astfel de cazuri.

Defalcarea abuzurilor raportate relevă o serie de infracțiuni, o parte semnificativă fiind legată de nereguli în procesele de achiziții publice. În plus, suspiciunile privind neregulile de cheltuire cu fonduri publice, evaziunea TVA și acuzațiile de corupție sunt, de asemenea, proeminente în investigații.

O privire mai atentă a sectoarelor afectate de activitățile frauduloase arată că gestionarea defectuoasă a fondurilor de la bugetul UE pentru programele de coeziune constituie cea mai mare parte a investigațiilor. Programele legate de agricultură ocupă, de asemenea, un loc proeminent printre cazurile analizate.

În ansamblu, Parchetul European a dezvăluit că a inițiat peste 330 de anchete în întreaga UE în ultimul an, cu o valoare estimată la 11,5 miliarde de euro în daune bugetului european atribuite acestor cazuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`