Paradise Papers: Membru important al administrației Trump, legături de afaceri cu familia lui Vladimir Putin (FOTO)

Paradise Papers: Membru important al administrației Trump, legături de afaceri cu familia lui Vladimir Putin (FOTO)

Paradise Papers, cea mai recentă scurgere de informații ce ajuns pe mâna jurnaliștilor de investigații scoate la iveală detalii incredibile despre legăturile dintre oamenii din jurul președintelui american Donald Trump și Rusia. Aceste dezvăluiri vin în plin scandal și anchetă a FBI în Statele Unite privind implicarea rușilor în influențarea alegerilor prezidențiale din 2016.

Jurnaliștii de la The Guardian, care au avut acces la scurgerea de informații, scriu despre cum secretarul de stat american pentru Comerț, Wilbur Ross, face afaceri cu ginerele lui Vladimir Putin printr-o companie de transport maritim din Rusia.

Wilbur Ross face profit astfel dintr-o companie condusă de ruși, unii dintre aceștia fiind chiar pe lista de sancțiuni impuse de americane, scrie sursa menționată.

Scurgerea de documente arată cum Ross deține o participațiune în compania navală, Navigator, printr-o serie de firme de investiții offshore. Navigator operează un parteneriat lucrativ cu Sibur, o companie petrolieră deținută în parte de Kirill Shamalov, soțul fiicei lui Putin, Katerina Tikhonova.

Ross, miliardar și prieten apropriat al lui Trump, a păstrat acțiuni în Navigator și după ce a fost instalat în administrația de la Casa Albă. Această relație înseamnă că beneficiază de operațiuni a unei companii rusești condusă de familia lui Putin și aliați apropriați, unii fiind chiar sub sancțiuni rusești.

Documentele arată că Navigator și-a diminuat legăturile cu Sibur din 2014, de când Statele Unite și Uniunea Europeană a impus sancțiuni rușilor ca urmare a agresiunii lui Putin în estul Ucrainei și a anexării Crimeei. Cu toate acestea, Navigator a colectat 68 de milioane de dolari pe baza partneriatului cu Sibur din 2014 până în prezent.

Ross nu a fost supus unei cercetări amănunțite din partea organelor americane privind aceste aranjamente cu părtea rusă. El a declarat instituțiilor americane de etică și integritate că a păstrat participațiuni într-o serie de companii obscure, dar nu a specificat dacă de asemenea a păstrat și în Navigator și în contractele acestia cu Rusia.

Analiștii susțin că aceste dezvăluiri creează probleme, unii susținând că astfel de legături cu persoanele apropriate de Putin pun în pericol sancțiunile aplicate de americani.
În schimb, un purtător de cuvânt al lui Ross susține că legăturile lui Ross nu intră în conflict cu obligațiile guvernamentale deoarece secretarul american s-a derobat de orice activități ce țin de comerțul naval transoceanic.

Însă aceste dezvăluiri vin în plină anchetă a FBI și a procurorului special Robert Muller privind o posibilă implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 de partea lui Donald Trump.

Aceste afaceri a secretarului american sunt detaliate în Paradise Papers, a colecție de milioane de documente care au ajuns publice și au fost cercetate de The Guardian și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie