Paradă la Moscova de Ziua Victoriei. Ion Petrescu: Există un gust amar la Kremlin, acela de a nu putea Putin să anunțe cucerirea Bahmutului (VIDEO)
La Kremlin există un gust amar, acela că președintele rus Vladimir Putin nu poate să anunțe de Ziua Victoriei cucerirea orașului ucrainean Bahmut, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Ion Petrescu, pe B1 TV, despre parada organizată la Moscova de Ziua Victoriei
Întrebat despre desfășurarea de forțe din capitala rusă, analistul militar român a explicat: „În primul rând că vor defila 10.000 de militari la această paradă și vor putea fi privite de cei care sunt pe traseu 129 de vehicule militare de diferite tipuri, cu diferite destinații militare. Sigur, lipsește aviația din motive de securitate, mai ales pe cerul Moscovei este interzis și dronelor, în urma simulacrului de atentat asupra Palatului de la Kremlin de zilele trecute”.
„Vom asista la prezența președintelui Vladimir Putin, a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care îi va da raportul, și parada va dori să dea un amplu semnal opiniei publice ruse că lucrurile sunt sub control în Federația Rusă, Ucraina fiind, conform presei de la Moscova, identificată ca expresia nouă a nazismului, nazismul fiind înfrânt de Uniunea Sovietică și de Puterile Aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a continuat Ion Petrescu.
„Sigur că există un gust amar la Kremlin, acela de a nu putea Putin să anunțe cucerirea Bahmutului. Armata ucraineană, prin forțele speciale care sunt dislocate în partea de vest a acestei localități și mai controlează 13% dintr-un oraș făcut una cu pământul de bombardamentele barbare ale rușilor, ei bine, Bahmutul rezistă, Putin nu se poate lăuda cu o nouă victorie și va reitera că totul este bine și frumos în actuala urmașă a Uniunii Sovietice, respectiv Federația Rusă”, a adăugat el.
„Ați avut dreptate când ați afirmat că o serie de lideri ai unor republici sovietice sunt prezenți la paradă – și, mai concret, e vorba de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, de președintele Kazahstanului, Kasam Tokayev, de prim-ministrul armean Nikol Pașinian. Am făcut aceste enumerări pentru că ei încă sunt în acea plasă de influență dorită de Moscova peste toate fostele republici sovietice socialiste, care acum sunt state independente”, a explicat analistul militar.