Papa Francisc a numit trei femei, două călugărițe și o laică, într-un comitet format anterior numai din bărbați care îl consiliază în selectarea episcopilor din lume, a anunțat miercuri Vaticanul.
El dezvăluise decizia într-un interviu exclusiv acordat Reuters la începutul acestei luni, explicând că a vrut să acorde femeilor mai multe poziții de top în cadrul Sfântului Scaun.
Cele trei femei sunt sora Raffaella Petrini, în prezent viceguvernator al Vaticanului, călugărița franceză Yvonne Reungoat și laica Maria Lia Zervino, șefa asociației organizațiilor catolice de femei UMOFC.
Reformele Papei Francisc sunt revoluționare.
Ele îndepărtează papalitatea de vechiul său model monarhic, în care papa este rege, cu cardinalii și episcopii ca prinți și nobili, pentru a trece la un model colegial bazat pe învățăturile Conciliului Vatican II.
Francisc vede rolul Curiei într-un mod total diferit față de papii anteriori. „Curia nu este așezată între Papă și episcopi, ci se află în slujba amândurora, potrivit modalităților proprii naturii fiecăruia”, potrivit constituției apostolice.
Cu alte cuvinte, Curia este alcătuită din personal, nu face parte din lanțul de comandă. Este mai degrabă un serviciu civil decât o elită guvernamentală.
Acest lucru este revoluționar. Îndepărtează papalitatea de modelul său monarhic, în care papa este rege, cu cardinalii și episcopii ca prinți și nobili, pentru a trece la un model colegial prezentat de Conciliul Vatican II.
Scandalurile financiare care au zguduit Vaticanul l-au convins pe papă de necesitatea existenței acestui birou, care are puterea de a monitoriza bugetul, cheltuielile și investițiile tuturor birourilor Vaticanului, inclusiv ale Secretariatului de Stat. De asemenea, acesta pregătește bugetul anual și stabilește liniile directoare pentru achiziții.