Papa Francisc a condamnat luni dezinformarea ideologică „fără temei” despre vaccinurile împotriva COVID-19, susținând campaniile naționale de imunizare și numind îngrijirea sănătății o obligație morală.
Francisc a vorbit în discursul său anual către corpul diplomatic acreditat la Vatican, numit uneori „Starea lumii”, deoarece este un studiu amplu al situației globale.
Cuvintele sale adresate diplomaților din aproape 200 de țări au marcat cel mai aproape de a susține de facto mandatele de vaccinare, care au devenit controversate în Italia și alte țări europene.
„Ne-am dat seama că în acele locuri în care a avut loc o campanie eficientă de vaccinare, riscul de repercusiuni severe ale bolii a scăzut”, a spus el.
„Este, prin urmare, important să continuăm efortul de imunizare cât mai mult posibil a populației generale”.
Francis, care și-a dedicat aproximativ o cincime din adresa sa de șase pagini pandemiei, a avertizat împotriva declarațiilor ideologice referitoare la vaccinări.
„Din păcate, descoperim din ce în ce mai mult că trăim într-o lume a diviziunilor ideologice puternice. Adesea oamenii se lasă influențați de ideologia momentului, adesea susținută de informații fără temei sau de fapte prost documentate”, a spus el.
„Vaccinurile nu sunt un mijloc magic de vindecare, dar cu siguranță reprezintă, pe lângă alte tratamente care trebuie dezvoltate, cea mai rezonabilă soluție pentru prevenirea bolii”, a spus el diplomaților adunați în Sala cu fresce a Vaticanului.
Afirmând că „îngrijirea sănătății este o obligație morală” în contextul unui discurs care susține vaccinările, Francis a părut să răspundă catolicilor și altor creștini, în special din Statele Unite, care spun că au un drept de obiecție de conștiință legătura dintre vaccinuri și religie.
Francis, care este complet vaccinat, a cerut un angajament politic global „de a urmări binele populației generale prin măsuri de prevenire și imunizare”.
El și-a reînnoit apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor către națiunile sărace, spunând că „regulile monopoliste” privind brevetele ar trebui lăsate deoparte pentru binele tuturor, relatează Reuters.
Francisc și-a reiterat, de asemenea, apărarea față de migranți, spunând că fiecare țară ar trebui să accepte cât mai mulți posibil și că responsabilitatea pentru integrarea lor ar trebui împărțită.
Despre schimbările climatice, el a spus că rezultatele summitului COP26 de anul trecut de la Glasgow au fost „destul de slabe în lumina gravității problemei” și a sperat că acțiunile privind încălzirea globală ar putea fi consolidate la COP27 planificată pentru Egipt în noiembrie.
El a repetat apelurile la dialog în zonele de conflict sau criză precum Liban, Ucraina și Myanmar, precum și apelul său pentru interzicerea deținerii de arme nucleare.