Papa Francisc și-a cerut iertare pentru rolul jucat de Biserica Catolică în genocidiul din Rwanda din 1994 în care au murit 800.000 de persoane

Papa Francisc și-a cerut iertare pentru rolul jucat de Biserica Catolică în genocidiul din Rwanda din 1994 în care au murit 800.000 de persoane
Foto: EPA

Biserica Catolica a fost acuzată pentru aproprierea manifestă față de regimul de etnie Hutu care în 1994 a realizat un genocid al minoritarilor Tutsi care a dus la moartea a 800.000 de persoane.

Papa Francisc a făcut luni un pas istoric și a crut public iertare pentru "păcatele și eșecurile Bisericii și ale membrilor săi în timpul genocidului din Rwanda", precizând că violența a "desfigurat fața" Bisericii Romano-Catolice, conform Reuters.

Într-o întâlnire cu președintele Rwandei, Paul Kagame, pontiful a declarat că speră ca scuzele sale să ajute la promovarea păcii în această țară africană, sfâșiată de genocid în 1994, și să contribuie la o "purificare a memoriei".

"Papa a implorat Divinitatea pentru iertarea păcatelor și greșelile Bisericii și membrilor săi, printre care preoți, și bărbați și femei credincioase care s-au lăsat conduși de ură și violență", a transmis Vaticanul într-un comunicat.

Cu toate acestea, un comunicat oficial emis de Rwanda a repetat acuzațiile vechi în legătură cu complicitatea Bisericii Catolice în masacru din 1994 și faptul că în unele grupuri încă se neagă și se trivializează această implicare, iar vinovații nu au fost deferiți justiției.

Unele dintre cele mai îngrozitoare masacre au avut loc chiar în biserici catolice unde entinicii Tusi care se ascundea au fost prinși și uciși de etnici Hutu, de multe ori chiar după ce au fost informați de ascunzători chiar de către preoți.

Un tribunal ONU a condamnat în 2006 un preot catolic la 15 ani de închisoare pentru că ordona buldozerilor să distrugă o biserică, omorând astfel 2.000 de persoane care se ascundeau înăuntru.

Circa 800.000 de persoane din minoritatea etnică Tutsi, dar și persoane cu convingeri moderate din majoritatea Hutu au fost masacrate în timpul genocidului din 1994. Actualul președinte Paul Kagame, un membru al etniei Tutsi, a condus o forță rebelă care a oprit masacrele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`