Papa Francisc se află într-o vizită oficială la Sarajevo, iar sosirea sa este considerată un semn al păcii: "În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial" (VIDEO)

Papa Francisc se află într-o vizită oficială la Sarajevo, iar sosirea sa este considerată un semn al păcii: "În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial" (VIDEO)
Foto: jurnalul.ro

Papa Francisc se află într-o vizită oficială în Bosnia-Herţegovina, iar sosirea Suveranului Pontif la Sarajevo este considerată un semn al păcii, la 20 de ani de la încheierea războiului civil, informează B1 TV.

Cel mai important moment al vizitei a fost Sfânta Liturghie, oficiată de Papa Francisc pe stadionul Koşevo la care au luat parte zeci de mii de persoane.

„În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial, care este dus treptat, şi, în contextul comunicării globale, se resimte o atmosferă de război. Unii doresc să instituie această atmosferă în mod deliberat, dar războiul înseamnă copii, femei şi bătrâni în tabere de refugiaţi. Înseamnă strămutări forţate, locuinţe, străzi şi fabrici distruse”, a fost discursul Suveranului Pontif.

Vizita sa este considerată o provocare de securitate pentru Bosnia, ţară cu populaţie majoritar musulmană, în care în ultimii ani au avut loc mai multe atacuri islamiste.

Din programul Papei Francisc la Sarajevo fac parte întâlniri pe care acesta le va avea la Preşedinţia Bosiniei-Herţegovina, dar şi cu episcopii acestui stat. Vizita Suveranului Pontif este văzută drept o provocare de securitate pentru Bosnia, ţară lovită în ultimii ani de mai multe atacuri islamiste. Cu doar o lună înainte de sosirea Papei la Sarajevo, a avut loc un atac împotriva unui comisariat de poliţie din estul Bosniei, în care un islamist a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit alţi doi.

Sarajevo este supranumit Ierusalimul din Occident, a declarat anterior Papa Francisc, referindu-se la mozaicul etnic şi religios din acest oraş. Potrivit celui mai recent recensământ, 45 la sută din populaţia Bosniei-Herţegovina este musulmană, aproximativ 30 la sută este creştin-ortodoxă şi 15 la sută catolică.

Fosta republică iugoslavă a fost devastată de un război interetnic, în perioada 1992-1995, în urma căruia au pierit o sută de mii de oameni. În Bosnia există de atunci o mişcare islamistă, din care fac parte mujahedini veniţi să lupte alături de musulmanii bosniaci.

De altfel, vizita din 1997 în Bosnia a Papei Ioan Paul al II-lea a fost marcată de o tentativă de asasinat ai căror organizatori, care, potrivit presei străine, ar fi fost jihadişti, nu au fost niciodată identificaţi. Cu câteva ore înainte de sosirea fostului papă la Sarajevo, o încărcătură formată din mine antitanc a fost descoperită sub un pod pe care urma să ajungă cortegiul pontifical.

Papa Francisc, vizită oficială la Sarajevo

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)