Papa Francisc a lansat un avertisment, luni, vizavi de revenirea la suprafață a mișcărilor naționaliste și populiste, și a criticat statele care încearcă să rezolve criza refugiaților prin decizii unilaterale sau izolaționaiste, anunță Reuters.
Declarația a venit în contextul discursului pe care suveranul pontif îl susține în fiecare an în fața diplomaților din toată lumea – moment cunoscut generic sub denumirea de „Starea lumii”.
Totodată, Papa Francisc a subliniat că mișcările de acest gen, dar și politicile „ușilor închise” întorc ceasul umanității cu 100 de ani în urmă, în perioada periculoasă din marja conflagrațiilor.
Cea mai importantă figură din Biserica Catolică a precizat că relațiile din comunitatea internațională au intrat „într-o perioadă de sincope, pe fondul resurgenței tendințelor naționaliste”, dând tonul dialogului dintre state și afectând cele mai vulnerabile segmente din societate, printre care și migranții.
Publicația citată scrie că partidele populiste anti-imigraționiste au devenit tot mai puternice în anul 2018, mai ales în state precum Italia, Franța, Olanda, Ungaria, Brazilia și Polonia. Ba mai mult, chiar și SUA se confruntă cu probleme de acest gen, în condițiile în care administrația federală a intrat în a treia săptămână de blocaj parțial din cauza neînțelegerii dintre opoziția democrată și Donald Trump, care vrea să construiască un zid la frontiera cu Mexic.
„Reapariția acestor impulsuri ne slăbește pas cu pas sistemul de tip multilateral”, le-a spus Papa Francisc diplomaților din 183 de țări.