Papa Francisc I: Trebuie să avem respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu

Publicat: 19 03. 2013, 12:38
Papa Francisc a lansat, marţi, un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, "să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre", subliniind că fiecare trebuie...

Papa Francisc a lansat, marţi, un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, „să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre”, subliniind că fiecare trebuie să aibă „respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea. În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa omului şi a femeii”, a adăugat Papa în predica susţinută cu ocazia înscăunării sale.

Peste 200 de mii de oameni l-au aclamat pe  Francisc I, care a făcut turul Pieţei Sfântul Petru, la bordul papamobilului, neprevăzut cu geam antiglonţ, ci flancat doar de agenţii de securitate.

Îmbrăcat în veşminte albe şi cu zâmbetul pe buze, Suveranul Pontif a intrat în Piaţa Sfântul Petru la bordul papamobilului complet decapotat,  salutând mulţimea care îl aclama. A făcut apoi două gesturi emoţionante. A sărutat pe frunte un copil din mulţime, şi s-a oprit la căpătâiul unui bolnav imobilizat. Gesturi încărcate de semnificaţii, dar deloc surprinzătoare, venind din partea unui papă inspirat de exemplul lui Francisc din Assisi, şi care şi-a propus, după cum singur a spus, să conducă o biserică pentru săraci şi persoanele defavorizate. Mii de steaguri, printre care şi cel al Romaniei, s-au văzut fluturând în cea mai mare piaţă de la Vatican.

Papa s-a îndreptat apoi spre Bazilica Sfântul Petru, unde a primit însemnele pontificale,  în cadrul slujbei de întronizare.

Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei paliumul, o bandă de stofă ce se poartă peste veşmintele de ceremonie.  Este vorba despre aceeaşi purtată de către predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care a luat decizia istorică de a renunţa la pontificat. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus lui Francis I, pe mâna stângă, inelul de pescar, după care a început slujba în limba latină.

A fost un eveniment special, la care au participat peste 132 de delegaţii străine. Printre ei, cancelarul germaniei, Angela Merkel, preşedintele Consiliului European Hermann Van Rompuy, dar şi preşedintele României, Traian Băsescu.Potrivit purtătorului de cuvânt de la Vatican, suveranul a ales ca la înscăunarea sa să nu trimită invitaţii tocmai pentru a evita polemicile, fiind astfel bineveniţi toţi oficialii care doresc să vină. Într-un gest fără precedent, Patriarhul Bartolomeu I, liderul Patriarhiei Ortodoxe de la Constantinopol, a participat la înscăunarea papei, marcândprima întâlnire dintre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai celei Catolice de la Marea Schismă, din 1054.

Numirea Papei Francisc la cârma Bisericii Catolice a avut loc în urmă cu doar câteva zile, însă popularitatea noului suveran pontif a crescut deja în rândul credincioşilor. De aceea, nu a fost surprinzător că aproape un milion de persoane au venit să asiste la mesa de întronizare. Suveranul Pontif este primul iezuit care urcă pe tronul Sfântului Petru.