Papa Francisc a comunicat duminică „disponibilitatea” de a sprijini la diminuarea la tăcere a armelor în Ucraina şi a transmis că este pregătit să meargă la Kiev, după ce a condamnat un „război sacrileg” la o zi după descoperirea trupurilor neînsuflețite a unor civili, care a stârnit şoc şi revoltă, potrivit AFP.
Acesta a mărturisit că printre opţiuni se numără o călătorie la Kiev. „Nu ştiu dacă poate avea loc, nici dacă ar fi utilă”, a evidențiat el însă.
„Sunt disponibil”, a declarat suveranul pontif la bordul avionului cu care se întorcea la Roma, după o vizită în Malta. „Sfântul Scaun face tot posibilul” pentru a ajuta o stabilire a conflictului, a transmis el, precizând, totodată, că nu a vorbit direct cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul conflictului.
Mai mult decât atât, Papa Francisc a transmis că o întâlnire cu patriarhul ortodox rus Kiril, care îl sprijină pe Vladimir Putin şi a justificat intervenţia militară rusă de la sfârşitul lunii februarie este încă „în studiu”. „Lucrăm la asta şi ne gândim la Orientul Mijlociu pentru a o face”, a declarat Papa Francisc.
În timpul unei liturghii în aer liber în faţa a cel puţin 12.000 de persoane în capitala La Valletta, duminică dimineaţă, el a denunţat „războiul sacrileg” declanşat de Rusia într-o „Ucraină martirizată”.
Cu o zi înainte, Papa Francisc a folosit cuvinte extrem de dure referitoare la președintele rus, Vladimir Putin, fără să îl numească, considerându-l „puternic, din păcate blocat în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste” care „provoacă şi instigă conflicte”.
Papa Francisc a susținut un nou discurs despre necesitatea păcii în lume, în contextul războiului din Ucraina. Astfel, suveranul pontif și-a exprimat nemulțumirea față de inițiativa statelor membre NATO, de majorare a bugetelor pentru apărare.
„Războiul din Ucraina este un produs al vechii logici a puterii care încă domină așa-numita geopolitică.
Răspunsul real nu implică mai multe arme și mai multe sancțiuni”, a avertizat Papa.
Liderul Bisericii Catolice s-a declarat rușinat de inițiativa Occidentului.
„Mi-a fost ruşine când am citit că un grup de state s-a angajat să cheltuiască două procente din PIB pentru achiziţionarea de armament ca răspuns la ce se întâmplă în prezent. E o nebunie.
E nevoie de un mod diferit de a guverna lumea globalizată, nu arătându-ţi dinţii, aşa cum se face acum, ci o modalitate diferită de a încadra relaţiile internaţionale”, a transmis preotul.
Într-o altă intervenție, tot în această lună, Papa Francisc a criticat agresiunea lui Putin în Ucraina.