Papa Francisc despre războiul lui Putin: „O crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității”

Publicat: 09 01. 2023, 12:42
Actualizat: 09 01. 2023, 13:34
Papa Francisc a sărutat drapelul Ucrainei trimis din Bucha:„Să nu uităm poporul ucrainean”. Sursa: Captură Foto/ YouTube/ROME REPORTS in English

Papa Francisc a afirmat că războaiele precum cel din Ucraina, unde zonele civile sunt supuse unor distrugeri nediscriminatorii, sunt „o crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității”, potrivit Sky News.

Suveranul pontif a făcut aceste afirmații în discursul său anual adresat diplomaților acreditați la Vatican, eveniment informal cunoscut drept „starea lumii”.

La câteva săptămâni după invazie, Papa i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să „oprească acest masacru” în „numele lui Dumnezeu”.

Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de țări iar primele relații diplomatice cu România datează din 1920.

După întreruperea acestora după invazia sovietică, în 1950, legăturile cu Bucureștiul au fost reluate în 1990.

Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de state

În ultimele trei decenii, România a avut șase ambasadori la Vatican iar Sfântul Scaun a avut la București cinci reprezentanți diplomatici cu rang de nunțiu apostolic.

Potrivit unei informări transmise presei luni, 9 ianuarie 2023, Sfântul Scaun a stabilit relații diplomatice până în prezent cu 183 de state, la care se adaugă Uniunea Europeană (UE) și Ordinul Suveran Militar de Malta (OSMM).Actualmente Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim Adina Lovin – relatează Vatican News.

Din 1998, în România s-a revenit la vechea tradiție prin care nunțiul apostolic la București devine decanul Corpului Diplomatic.

Acordurile Vatincanului de anul trecut

Informarea recentă a Sfântului Scaun amintește că în 15 august a fost semnat Acordul dintre Sfântul Scaun și Republica Democratică São Tomé și Príncipe.

În 14 septembrie s-a semnat Acordul suplimentar la Acordul dintre Sfântul Scaun și Republica Kazahstan, din 24 septembrie 1998, cu referință la acordarea vizelor și permisului de ședere pentru personalul ecleziastic și religios care provine din exterior.

La data de 22 octombrie, Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză au concordat prelungirea, pentru o nouă perioadă de doi ani, a validității Acordului provizoriu privind numirea episcopilor, încheiat în 22 septembrie 2018 și reînnoit prima dată în 22 octombrie 2020.

În 4 octombrie 2022 au intrat în vigoare pentru Sfântul Scaun, în numele și în contul Statului Cetății Vaticanului, Convenția-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările climatice și Acordul de la Paris.

Sfântul Scaun a avut în ultima perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și, din 5 decembrie 2015, pe actualul nunțiu în România și R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendía.