Papa Francisc: Dacă cineva spune o grosolănie despre mama mea, trebuie să se aștepte să primească un pumn. A ucide în numele lui Dumnezeu este o aberație (VIDEO)

Papa Francisc: Dacă cineva spune o grosolănie despre mama mea, trebuie să se aștepte să primească un pumn. A ucide în numele lui Dumnezeu este o aberație (VIDEO)
Foto: B1 TV

Papa Francisc a vorbit cu ziariștii despre atentatul de la Charlie Hebdo, în timpul unei călătorii cu avionul între Sri Lanka și Filipine.

„Cred că două drepturi ale omului sunt fundamentale: libertatea religioasă și libertatea de expresie. Sunteți francez, nu? Așa, deci, Paris: să vorbim limpede!… Adevărul trebuie spus:  fiecare are dreptul de a-și practica religia în mod liber, fără a ofensa… Cu toți ne dorim asta. În al doilea rând, nu este posibil să ofensezi, să porți un război, să ucizi în numele religiei tale, adică al lui Dumnezeu. Ceea ce se petrece acum ne surprinde, dar să ne gândim la istoria noastră: câte războaie religioase am cunoscut! Gândiți-vă numai la noaptea Sfântului Bartolomeu! Cum să înțelegi așa-ceva? Și noi am făcut păcatul acesta, dar nu poți ucide în numele lui Dumnezeu, este o aberație”, a declarat Papa Francisc.

Suveranul Pontif a dat un exemplu în care spune că este normal să „îi dai un pumn celui care spune o grosolănie despre mama lui”.

„Cred că lucrul esențial în libertatea religioasă este să o poți exercita liber, fără a ofensa, dar și fără a impune altora ceva sau a ucide. Acum, despre libertatea de expresie. Nu doar că fiecare are libertatea, dreptul și chiar obligația de a spune ceea ce gândește, pentru a contribui la binele comun… Obligația! Dacă gândim că ceea ce spune un deputat sau un senator -și nu numai ei, ci și atâția alții – nu este corect, că nu lucrează pentru binele comun, avem obligația să o spunem deschis. Trebuie să avem această libertate, dar fără să ofensăm. Căci este adevărat că nu trebuie să reacționezi violent, dar dacă dl. Gasbarri (responsabil cu călătoriile papale, aflat în timpul interviului lângă Papa – n.r.), la care țin foarte mult, spune o grosolănie despre mama mea, trebuie să se aștepte să primească un pumn! Este normal… Nu poți provoca, nu îi poți insulta pe alții, nu trebuie să-ți bați joc de credință!”, a mai spus Suveranul Pontif.

„Este o moștenire a iluminismului: sunt atâția oameni care vorbesc urât despre religii, care își bat joc, care se distrează pe seama religiei altora. Aceștia provoacă. Și atunci se poate petrece ce i s-ar întâmpla d-lui Gasbarri dacă ar zice ceva despre mama mea. Există o limită! Fiecare religie are demnitatea sa, fiecare religie care respectă viața umană și omul, și nu pot să-mi bat joc de ea… Există o limită! Am dat un exemplu la limită pentru a spune că în materie de libertate de expresie sunt limite… De aceea am dat exemplul cu mama mea”, a mai spus Papa Francisc.

Papa Francisc, despre atentatul de la Charlie Hebdo

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)