Papa Francisc cere universalizarea vaccinului anti-COVID: Ar fi trist să nu fie pentru toată lumea!   

Papa Francisc cere universalizarea vaccinului anti-COVID: Ar fi trist să nu fie pentru toată lumea!   

Papa Francisc iese din nou în faţă cu un mesaj legat de criza sanitară mondială. Pandemia de COVID-19 ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru a construi o societate mai echitabilă şi mai ecologistă, a declarat miercuri Suveranul Pontif, avertizând în legătură cu revenirea la vechea “normalitate”. Totodată, capul Bisericii Catolice a cerut solidaritate internaţională în privinţa vaccinului anti-COVID-19, relatează Reuters.

La audienţa săptămânală, Suveranul Pontif a declarat: „Ar fi trist dacă bogaţilor le este dat prioritate la vaccinul împotriva Covid-19. Ar fi trist dacă vaccinul devine proprietate a unei naţiuni sau a alteia, dacă nu este universal şi pentru toată lumea”.

Mesajul Papei este similar cu cel transmis marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – orice naţiune care stochează posibile vaccinuri anti-coronavirus în timp ce altele sunt excluse va face ca pandemia să se agraveze.

Un model de dezvoltare economică mai echitabil

Papa Francisc a afirmat că acţiunile de caritate nu au fost suficiente pentru a ajuta oamenii săraci şi a cerut un model de dezvoltare economică mai echitabil care să se adreseze cauzelor ce duc la inegalităţi.

„Toţi suntem îngrijoraţi pentru consecinţele sociale ale pandemiei. Mulţi vor să revină la normal şi să-şi reia activităţile economice. Sigur, însă acest normal nu ar trebui să includă nedreptăţi sociale şi daune aduse mediului. Astăzi avem o oportunitate pentru a construi ceva diferit”, a declarat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a mai afirmat că subvenţiile publice acordate de guverne ca parte a ajutorului post-coronavirus nu ar trebui să ajungă la companiile cunoscute pentru lipsa acţiunilor privind mediul, drepturile sociale şi în domeniul muncii.

„Nu iese nimeni dintr-o criză la fel ca înainte”

Peste 21,9 milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus de la finalul anului trecut, când a fost descoperit în China, iar mai mult de 772.000 de persoane au murit.

Peste 150 de vaccinuri se află în fază de dezvoltare, iar mai mult de 20, în faza de studii clinice pe oameni, în timp ce mai puţin de zece sunt în fază finală de testare.

„Pandemia este o criză şi nu iese nimeni dintr-o criză la fel ca înainte. Fie vom ieşi mai bine, fie mai rău”, a mai spus Papa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`