Papa Francisc, acuzat de Ucraina de „propagandă imperialistă” pentru mesajul despre „Marea Mamă Rusia”
Kievul a reacționat dur, după ce Suveranul Pontif a transmis vineri, 25 august, un mesaj la cea de-a zecea Adunare a Tinerilor Catolici din Sankt Petersburg, în timpul căreia i-a îndemnat să se considere descendenți ai Imperiului Rus, scrie CNN.
Kievul îl acuză pe Papa Francisc de „propagandă imperialistă”
„Acesta este genul de propagandă imperialistă, prin formule ca legături spirituale și nevoia de a salva «Marea Mamă Rusia», pe care Kremlinul o folosește pentru a justifica uciderea a mii de ucraineni și distrugerea a sute de orașe și sate ucrainene”, a scris pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko.
Același purtător de cuvânt a declarat că misiunea Papei ar trebui să fie „tocmai de a deschide ochii tinerilor ruși asupra drumul devastator pe care îi duce actuala conducere rusă”, nu de a promova „idei ale marii puteri rusești, care sunt, de fapt, motivul agresiunii cronice a Rusiei”.
Papa Francisc a făcut apel vineri, 25 august, tinerii catolici ruși să nu uite cine sunt strămoșii lor și ce au primit din partea acestora.
„Sunteți urmașii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru I, Ecaterina a II-a, acel imperiu – educat, mare cultură și mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire”, a spus Suveranul Pontif.
În 2022, Vladimir Putin s-a comparat, în cadrul unei expoziții dedicat primului împărat rus, cu Petru cel Mare. Președintele rus a făcut această comparație tocmai pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Petru cel Mare a purtat Marele Război Nordic timp de 21 de ani”, spunea Putin la acea vreme. „În realitate, era în război cu Suedia luând ceva din ea… Nu lua nimic, se întorcea. Așa a fost”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu Papa Francisc în luna mai a acestui an, când suveranul pontif și-a asigurat „rugăciunea constantă” pentru pace, subliniind nevoia de „gesturi umane” față de victimele războiului.