Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor că au dezvăluit abuzurile sexuale din Biserica Romano Catolică

Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor că au dezvăluit abuzurile sexuale din Biserica Romano Catolică
Foto: Hepta - DPA Images / Maurizio Brambatti

Papa Francisc le-a mulţumit jurnaliştilor că au dezvăluit scandalurile de abuz sexual pe care Biserica Romano-Catolică a încercat iniţial să le acopere, informează Reuters.

Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor

„Vă mulţumesc pentru ce ne spuneţi despre ce e greşit în Biserică, pentru că ne ajutaţi să nu trecem lucrurile sub tăcere şi pentru că aţi dat o voce victimelor abuzurilor”, le-a transmis Papa Francisc jurnaliștilor.

Suveranul Pontif a precizat apoi că e vital ca jurnaliștii să nu stea în redacții, ci să meargă pe teren, să culeagă informații și să contracareze dezinformarea, inclusiv cea din mediul online.

Jurnaliştii au misiunea „de a explica lumea, de a-i face pe oameni să se teamă mai puţin”, a mai spus Papa Francisc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ceremonii de omagiere a doi corespondenţi veterani, Philip Pullella de la Reuters şi Valentina Alazraki de la Noticieros Televisa din Mexic, care au relatat pe larg despre activităţile Vaticanului.

Scandaluri sexuale în Biserica Romano-Catolică. Reacția Papei Francisc

În 2002, cotidianul american The Boston Globe a scris mai multe articole despre un tipar de abuz sexual al minorilor de către clerici şi despre o cultură de tăinuire în cadrul Bisericii.

De atunci, scandalurile s-au ținut lanț. Recent, în Franţa, o investigaţie a scos la iveală că clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani.

Papa Francisc a fost acuzat că răspunde prea lent la aceste scandaluri şi că a acordat mai multă greutate afirmaţiilor clericilor decât celor ale victimelor.

În 2018, Suveranul Pontif a recunoscut că a greşit în privinţa unui caz din Chile şi s-a angajat ca Biserica să nu mai încerce niciodată să acopere abuzurile sexuale. Un an mai târziu, acesta a făcut apel la o „luptă totală” împotriva unei infracţiuni „care ar trebui să fie ştearsă de pe faţa pământului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`