Papa Francisc l-a pus pe fostul om de stat francez Robert Schuman, unul dintre întemeietorii Europei moderne, pe calea beatificării în Biserica Romano-Catolică. Vaticanul a anunțat că Suveranul Pontif i-a recunoscut „virtuțile eroice”, un prim pas într-un proces îndelungat care ar putea conduce la canonizare, relatează BBC.
Pentru ca Schuman să fie beatificat, trebuie să îi fie atribuit un miracol. O dată ce îi va fi atribuit și un al doilea miracol, fostul premier și ministru de externe francez va deveni un sfânt al Bisericii Romano-Catolice.
Robert Schuman, care a murit în 1963, a avut un rol-cheie în crearea instituțiilor europene de astăzi. Un catolic devotat, el a fost lăudat de mai mulți ocupanți ai Sfântului Scaun pentru eforturile depuse la întreruperea ciclului de războaie în Europa. Decretul actual i-a conferit rolul de „venerabil” în Biserica Romano-Catolică.
Născut la Luxemburg în 1886 și naturalizat drept cetățean francez, Schuman l-a susținut pentru scurtă vreme pe Marshal Petain, care avea să fie condamnat la moarte pentru că a fost colaborator al naziștilor în Al Doilea Război Mondial. După ce Franța a fost ocupată de Germania, în 1940, Schuman a fost arestat de Gestapo, dar a reușit să scape un an mai târziu, iar ulterior a trăit ascuns până la finalul războiului.
În perioada postbelică, Schuman a servit Franța ca premier și ministru de externe. În anul 1950, el a propus țărilor europene punerea în comun a resurselor de cărbune și oțel, ca metodă de a evita viitoare conflicte. Planul a devenit cunoscut drept Declarația Schuman, iar ziua în care a fost anunțat, 9 mai, este sărbătorită astăzi ca Ziua Europei.
Astfel, șase state fondatoare – Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos – au semnat Tratatul de la Paris și au creat Comunitatea Europeană a Cărbunelui a Cărbunelui și Oțelului (CECO), ceea ce avea să devină Comunitatea Economică Europeană în 1957, respectiv Uniunea Europeană în 1993.
El a jucat un rol-cheie și în întemeierea NATO, în 1949, și a servit ca prim președinte al instituției-predecesoare actualului Parlament European, în 1958. Când s-a pensionat din cauza problemelor de sănătate, Robert Schuman a fost distins cu titlul „Părintele Europei”.