Papa Francisc, despre cei care nu poartă mască de protecție: Sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese

Publicat: 24 11. 2020, 09:34
Foto: hepta.ro/Zuma Press / Evandro Inetti

Papa Francisc reacționează ferm la adresa celor care refuză să poarte mască de protecție sau să respecte regulile instituite de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În cartea de interviuri „Un temps pour changer”, Suverantul Pontif spune despre acești oameni că nu ar protesta „niciodată” împotriva morţii lui George Floyd, de exemplu, și că ”sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ce spune Suveranul Pontif despre cei care nu poartă mască de protecție și nu respectă regulile impuse de autorități

„Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare – ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale”, a declarat Papa Francisc.

Suveranul Pontif a adăugat că persoanele care descriu obligația de a purta mască drept „un abuz de putere din partea statului”, nu se gândesc la cei care și-au pierdut locurile de muncă.

„Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd (…), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a mai precizat Papa.

Referindu-se la moartea violentă, în luna mai, a afro-americanului George Floyd, sufocat de genunchiul unui polițist, Papa Francisc a mai afirmat că oamenii care refuză să poarte mască de protecție nu vor lua atitudine nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei” și nu se vor revolta pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil”.

Criticile Suverantului Pontif se îndeaptă și către guvernele statelor care, pentru a evita prăbușurea economică, ”au ignorat probele dureroase ale creşterii numărului de morţi cu consecinţe inevitabile şi grave”.

În același timp, însă, Papa Francisc a admis că cele mai multe dintre state au acționar responsabil și au luat măsuri stricte pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Aproape 60 de milioane de cazuri de coronavirus, la nivel mondial, de la debutul pandemie

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, la nivel mondial, au fost înregistrate peste 59,5 milioane de cazuri de contaminare, iar 41,1 milioane de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul global al deceselor a depășit 1,4 milioane.

Cele mai afectate țări din lume sunt, în acest moment, Statele Unite ale Americii, India și Brazilia. Acestea sunt urmate de Franța, statul care ocupă primul loc în Europa din punctul de vedere al numărului de infectări, cu nu mai puțin de 2,1 milioane de cazuri de contaminare înregistrate de la debutul crizei sanitare. În topul negativ la nivel european, mai apar Rusia, Spania, Marea Britanie și Italia.

De altfel, Italia a depășit recent și pragul de 50.000 de victime în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19, cu 630 de decese înregistrate în 24 de ore, după cum au raportat autoritățile pe 23 noiembrie.

Numărul persoanelor ce și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Italia a crescut la 50.453, printre victime numărându-se inclusiv medici și asistenți medicali. Numărul de cazuri de contaminare în țară a ajuns la 1,4 milioane.