Panică și cozi imense la granița cu Armenia. Mii de oameni din Nagorno-Karabah fug de teama epurării etnice
Un flux din ce în ce mai mare de refugiați etnici armeni fug din Nagorno-Karabah în urma confiscării de către Azerbaidjan a regiunii, săptămâna trecută.
Peste 6.500 de oameni au trecut până acum în Armenia, care găzduiește o majoritate a aproximativ 120.000 de etnici armeni
Oamenii au plecat după ce guvernul de la Erevan a anunțat planuri de a-i muta pe cei care au rămas fără adăpost din cauza atacurilor de săptămâna trecută.
Premierul armean spune că epurarea etnică a armenilor este „în curs”. „Se întâmplă chiar acum și este foarte regretabil, noi am încercat să anunțăm comunitatea internațională în acest sens”, a declarat Nikol Pashinyan reporterilor.
Azerbaidjanul a spus că vrea să reintegreze etnicii armeni ca „cetăţeni egali”. La granița cu Armenia sunt mari cozi de trafic. În satul Kornidzor din apropiere, refugiații care așteaptă spun că nu cred că ar putea fi în siguranță sub dominația azeră și nu se așteptau să se poată întoarce vreodată acasă.
În orașul principal al Karabakhului, Stepanakert, sunt raportate victime după o explozie la o benzinărie, potrivit autorităților separatiste armene. Nu este clar ce a cauzat explozia.
Guvernul armean a declarat duminică că sute de refugiați au primit deja locuințe finanțate de guvern. Dar nu a lansat un plan clar despre cum ar putea face față unui aflux de oameni. Prim-ministrul Pashinyan a anunțat săptămâna trecută că sunt în vigoare planuri pentru a avea grijă de până la 40.000 de refugiați.
Armenii cu care a vorbit BBC au spus că sunt pregătiți să primească refugiați în casele lor. Între timp, peste 140 de persoane au fost arestate luni la Erevan în urma ultimelor proteste antiguvernamentale, potrivit presei locale, care citează Ministerul de Interne al țării.
Agenția de presă Tass a declarat că forțele speciale au început să rețină demonstranții care au blocat drumurile în Erevan. Poliția s-a instalat în fața clădirii principale a guvernului, care găzduiește birourile premierului și în care demonstranții au încercat să pătrundă.
Protestele au izbucnit pentru prima dată săptămâna trecută din cauza felului în care a fost gestionată criza din Nagorno-Karabakh de către guvern. Pashinyan a fost acuzat că a acordat prea multe concesii Azerbaidjanului și există solicitări pentru demisia sa.