Președintele Joe Biden va vorbi luni despre cea mai recentă criză bancară care a apărut în SUA, după prăbușirea Silicon Valley Bank. Autoritățile de reglementare au intervenit cu o serie de măsuri de urgență, scrie Reuters.
Biden a sugerat duminică o nouă reglementare a băncilor mari după prăbușirea celei mai mari din SUA. SUA se confruntă cu cel mai mare eșec bancar izbucnit de la criza financiară din 2008, dar se confruntă și cu un Congres divizat, puțin probabil să aprobe noi reguli mai stricte.
Echipa sa economică a lucrat cu autoritățile de reglementare în weekend cu privire la măsuri, care au inclus garantarea depozitelor, înființarea unei noi facilitati pentru a oferi băncilor acces la fonduri de urgență și facilitarea împrumutării băncilor de la Rezerva Federală în situații de urgență.
Mișcările au generat valuri de ușurare prin Silicon Valley și au făcut ca viitoarele acțiuni să crească, dar criza testează încrederea în sistemul financiar și au rămas temerile că consecințele vor afecta piețele globale în săptămâna următoare.
„Poporul american și întreprinderile americane pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi acolo atunci când au nevoie de ele”, a spus Biden într-un comunicat.
Biden va face remarci luni dimineață cu privire la planuri suplimentare de a menține economia pe drumul cel bun pe fondul unei crize declanșate de prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB) săptămâna trecută, a adăugat el.
„Mă angajez ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie pe deplin răspunzători și să continuăm eforturile noastre de a consolida supravegherea și reglementarea băncilor mai mari, astfel încât să nu fim din nou în această poziție”, a spus Biden.
Reguli introduse după ce prăbușirea băncilor care au declanșat o criză financiară globală în 2008, prin împrumuturile ipotecare agresive ar putea fi sub lumina reflectoarelor în zilele următoare. Acestea au fost parțial abrogate în 2018 sub mandatul fostului președinte Donald Trump.
Modificările aduse Legii Dodd-Frank impuse de republicani au ridicat pragul la care băncile sunt considerate riscante sistemic și supuse unei supravegheri mai stricte la 250 de miliarde de dolari de la 50 de miliarde de dolari. Banca din Silicon Valley avea active de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut.
Biden se confruntă cu un Congres divizat după ce republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie, iar noi reglementări bancare ar putea fi dificile.
Autoritățile de reglementare financiare americane au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor acesteia, în urma celui mai mare faliment bancar de la criza financiară globală în urmă cu mai bine de un deceniu, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corp (FDIC).
„Perspectiva unei legislații în această lume politică polarizată este foarte scăzută”, a declarat pentru Reuters John Coffee, profesor la Columbia Law School.
Senatorul Tim Scott, un republican din Carolina de Sud, care face parte din comisia Senatului pentru bănci, locuințe și afaceri urbane, a spus că este important să aducem piețele la o „rezoluție calmă și ordonată”, dar a avertizat împotriva intervenției prea mari.
„Construirea unei culturi a intervenției guvernamentale nu împiedică viitoarele instituții să se bazeze pe guvern pentru a interveni după ce își asumă riscuri excesive”, a spus Scott într-o declarație, adăugând că s-a angajat să aducă răspundere pentru criză.