Afacerile offshore și activele ascunse ale câtorva dintre cei mai bogați și mai puternici oameni de pe mapamond au fost dezvăluite. Într-o scurgere masivă de date intitulată „Pandora Papers”, peste 330 de actuali și foști politicieni de pe scena globală au fost identificați drept beneficiari de conturi clandestine, însă documentele nu vizează numai oameni de stat, ci și miliardari, celebrități și traficanți de droguri, transmite Euronews.
Printre cei vizați de informațiile din „Pandora Papers” se regăsesc fostul premier britanic Tony Blair, actualul prim-ministru al Cehiei, Andrej Babis, dar și câțiva ai asociați ai președintelui rus Vladimir Putin.
Este vorba despre 12 milioane de fișiere obținute de la 14 firme din întreaga lume, într-o operațiune desfășurată de un consorțiu cu sute de jurnaliști. Acestea au scos la iveală că în ultimul sfert de secol diverse figuri proeminente de pe mapamond și-au ascuns investițiile în conace, în proprietăți exclusiviste la malul mării, în iahturi și în alte active de lux.
Documentul a fost publicat duminică de către International Consortium of Investigative Journalism (Consorțiul internațional al jurnalismului de investigație), care cuprinde peste 600 de ziariști de la 150 de publicații din 117 țări.
În anul 2016 avea loc o scurgere de date similară, sub forma „Panama Papers”, document elaborat de același grup jurnalistic.
Scurgerea de informații, care arată cum au fost ascunse bilioane de dolari în tot felul de afaceri clandestine, îi implică și pe Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, pe președintele kenyan Uhuru Kenyatta și pe președintele ecuadorian Guillermo Lasso.
Multe dintre conturile expuse în „Pandora Papers” au fost concepute pentru a fenta taxele și pentru a ascunde activele din motive dubioase, arată documentul.
„Noua scurgere de date trebuie să fie un apel la trezire”, a declarat Sven Giegold, eurodeputat din grupul Verzilor. „Evaziunea fiscală globală alimentează inechitatea globală. Trebuie să extindem și să însăprim măsurile de răspuns acum”, a continuat el.
„Aici se află spitalele noastre neconstruite”, a spus și Oxfam International. „Oricând va susține un politician sau un lider de afaceri că `nu există bani` pentru a plăti pentru pagubele climatice și inovare, pentru locuri de muncă mai multe și mai bune, pentru o redresare corectă post-COVID, pentru mai multe ajutoare externe, știu unde să caute”, a adăugat Oxfam International.