Palestinienii au calificat propunerea Marii Britanii de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim drept o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”, arată BBC.
Premierul britanic Liz Truss i-ar fi vorbit omologului său israelian, Yair Lapid, despre această revizuire în timp ce se afla la ONU.
O astfel de mutare ar fi extrem de controversată. Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim în 2018 a fost întâmpinată cu indignare în întreaga lume arabă.
Lapid a transmis pe Twitter mulțumirile sale către Liz Truss pentru că a „luat în considerare” acest lucru.
El a descris-o pe LizTruss drept „buna sa prietenă”, scriind în ebraică după ce cei doi s-au întâlnit în marja Adunării Generale a ONU de la New York.
Downing Street nu a dat nicio indicație privind calendarul, dar a confirmat că o revizuire este în curs de desfășurare.
Oficialii britanici au declarat că nu vor specula asupra rezultatului, adăugând că doamna Truss este conștientă de sensibilitatea și importanța amplasării ambasadei britanice în Israel.
Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase probleme în conflictul israeliano-palestinian care durează de zeci de ani.
Israelul consideră că întregul oraș este capitala sa eternă și indivizibilă, în timp ce palestinienii revendică partea de est ca fiind capitala viitorului lor stat, la care speră.
Ierusalimul de Est, împreună cu Cisiordania și Fâșia Gaza, au fost capturate de Israel de la Iordania și Egipt în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și, de atunci, au fost considerate la nivel internațional drept teritoriu palestinian ocupat.
Pe Twitter, ambasadorul palestinian în Regatul Unit, Husam Zomlot, a scris că este „extrem de nefericit” că Liz Truss a folosit prima sa apariție la ONU în calitate de prim-ministru pentru „a se angaja la o posibilă încălcare a dreptului internațional”.
El a spus că orice mutare a ambasadei ar fi „o încălcare flagrantă” a „responsabilităților istorice ale Regatului Unit”, subminând soluția celor două state, a unui stat palestinian independent alături de Israel, în conflictul israeliano-palestinian.
„O astfel de promisiune este imorală, ilegală și iresponsabilă!”, a spus el.
Până în prezent, Marea Britanie – ca majoritatea celorlalte țări – și-a păstrat ambasada la Tel Aviv, și nu în Ierusalimul aspru contestat, susținând că aceasta ar trebui să se mute în orașul sfânt doar după un acord de pace final între Israel și palestinieni.
Liz Truss ar fi evocat ideea relocării ambasadei în timpul recentei campanii pentru conducerea Partidului Conservator.
Atunci când președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului – îndeplinind o promisiune din campania electorală – gestul lui a fost condamnat la nivel internațional.
De asemenea, a dus la o recrudescență a violențelor în care zeci de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene. La vremea respectivă, premierul britanic, Theresa May, a criticat acțiunea SUA.
De atunci, singurele țări care au urmat exemplul dlui Trump, mutându-și ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, au fost Honduras, Guatemala și Kosovo.
Și chiar dacă președintele american Joe Biden a reînnoit angajamentul Washingtonului față de o soluție cu două state, el nu a revenit asupra recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.