Pagerele care au explodat în Liban ar fi fost „fabricate în Europa”. Orientul Mijlociu se pregătește pentru represalii

Pagerele care au explodat în Liban ar fi fost „fabricate în Europa”. Orientul Mijlociu se pregătește pentru represalii
sursă foto: Hepta/ Sandro Basili/ABACAPRESS.COM

Compania taiwaneză Gold Apollo spune că o companie din Europa a produs pagerele folosite într-un atac din Liban, pentru care Hezbollah dă vina pe Israel.

Taiwanezii spun că pagerele au fost fabricate de o firmă europeană

Producătorul taiwanez bănuit inițial pentru fabricarea pagerelor care au explodat ca parte a unui atac fără precedent în Liban împotriva Hezbollah a spus că dispozitivele au fost fabricate de o companie din Europa, în timp ce gruparea a dat vina pe Israel și a jurat să se răzbune.

Mii de pagere au fost detonate de la distanță și simultan în tot Libanul, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3.000 de alte persoane marți. Ministrul sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că printre morți se numără o fetiță de 10 ani și că peste 200 de persoane au suferit răni grave, arată The Guardian.

Hezbollah a acuzat Israelul că se află în spatele exploziilor și a spus că va primi o „pedeapsă echitabilă” și că efectuează o „investigație științifică și de securitate” asupra cauzelor exploziilor.

Ministrul libanez al informațiilor, Ziad Makary, a condamnat atacul drept o „agresiune israeliană”. Armata israeliană nu a comentat direct explozia, dar a spus că comandanții săi au efectuat o evaluare situațională „concentrată pe pregătirea atât pe ​​atac, cât și pe apărare în toate arenele”.

Imagini cu mai multe pagere au apărut apoi, având autocolante pe spate care păreau să fie aceleași ca cele ale pagerelor realizate de compania taiwaneză Gold Apollo, potrivit analizei Reuters.

Miercuri, fondatorul companiei, Hsu Ching-Kuang, a negat că ar fi produs pagerele, spunând că acestea au fost produse de o companie din Europa care avea dreptul de a-i folosi marca. „Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a spus el. „Suntem o companie responsabilă. Este foarte jenant”, a spus el.

Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Israelul a anunțat că își extinde obiectivele de război

Spitalele din Liban au fost copleșite de un aflux de pacienți, iar un spital de campanie a fost înființat în orașul din sudul Tir pentru a găzdui răniții. Sunetul sirenelor ambulanței a fost constant în capitala Libanului la mai bine de trei ore după atacul inițial.

Exploziile pagerelor s-au întâmplat în timp ce oficialii americani încearcă să detensioneze cele două părți și rămân îngrijorați de faptul că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea ordona o invazie terestră a Libanului.

Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Israelul a anunțat că își extinde obiectivele de război și că va lupta împotriva Hezbollah de-a lungul graniței cu Libanul.

Pagerele au explodat în sudul Libanului, suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh și în estul Văii Bekaa – toate bastioane Hezbollah.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`