Oxfam: Cei mai bogați 1% oameni ai lumii poluează planeta până la distrugerea acesteia și provoacă milioane de decese

Oxfam: Cei mai bogați 1% oameni ai lumii poluează planeta până la distrugerea acesteia și provoacă milioane de decese
(FOTO: Pixabay)

„Elitele poluatori” poluează planeta până la distrugere, spune Oxfam după un studiu cuprinzător al inegalității climatice. Cei mai bogați 1% dintre oamenii lumii sunt responsabili pentru mai multe emisii de carbon decât cei mai săraci 66%, cu consecințe grave pentru comunitățile vulnerabile și eforturile globale de a face față urgenței climatice.

Bogații lumii omoară milioane de oameni, pentru a-și alimenta confortul

Cel mai cuprinzător studiu al inegalității climatice globale întreprins vreodată arată că acest grup de elită, format din 77 de milioane de oameni, inclusiv miliardari, milionari și cei plătiți cu peste 140.000 USD pe an, a reprezentat 16% din toate emisiile de CO2 în 2019. – suficient pentru a provoca peste un milion de decese din cauza căldurii, potrivit raportului.

În ultimele șase luni, The Guardian a colaborat cu Oxfam, Institutul de Mediu din Stockholm și alți experți în mod exclusiv pentru a produce o investigație specială, The Great Carbon Divide. Acesta explorează cauzele și consecințele inegalității în producerea de carbon și impactul disproporționat al indivizilor superbogați, care au fost numiți „elitele poluatori”. Justiția climatică va fi pe primul loc pe ordinea de zi a summitului ONU Cop28 privind clima din Emiratele Arabe Unite.

sursă foto: captură YT

Raportul Oxfam arată că, în timp ce cei mai bogați 1% au tendința de a trăi vieți izolate din punct de vedere climatic și cu aer condiționat, emisiile lor – 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2019 – sunt responsabile pentru suferințe imense.

Folosind o formulă a „costului mortalității” – utilizată și de Agenția SUA pentru Protecția Mediului, printre altele – de 226 de decese în exces la nivel mondial pentru fiecare milion de tone de carbon, raportul calculează că doar emisiile de la 1% ar fi suficiente pentru a provoca căldura- decese care vor avea legătură cu moartea a 1,3 milioane de oameni în următoarele decenii.

În perioada 1990-2019, emisiile acumulate de 1% au fost echivalente cu distrugerea recoltelor de anul trecut de porumb din UE, grâu din SUA, orez din Bangladesh și soia din China.

Persoanele vulnerabile nu au nicio șansă

Suferința revine în mod disproporționat persoanelor care trăiesc în sărăcie, comunităților etnice marginalizate, migranților și femeilor și fetelor, care trăiesc și lucrează în afara sau în case vulnerabile la vreme extremă, potrivit cercetării.

Aceste grupuri e mai puțin probabil să aibă economii, asigurări sau protecție socială, ceea ce îi lasă mai expuși din punct de vedere economic, precum și fizic, în urma inundațiilor, secetei, valurilor de căldură și incendiilor forestiere. ONU spune că țările în curs de dezvoltare sunt responsabile pentru 91% din decesele cauzate de vremea extremă.

Raportul constată că ar dura aproximativ 1.500 de ani pentru ca cineva din cei care alcătuiesc procentul de 99% de oameni să producă la fel de mult carbon ca cei mai bogați 1% miliardari într-un an.

„Cei superbogați jefuiesc și poluează planeta până la distrugere și cei care își permit cel mai puțin sunt cei care plătesc cel mai mare preț”, a declarat Chiara Liguori, consilier principal al Oxfam în domeniul justiției climatice. Crizele climei și inegalității se „alimentează reciproc”, a spus ea.

Unul din patru membri ai Congresului SUA deține acțiuni la companii de combustibili fosili

Oxfam mai spune că în SUA, de exemplu, unul din patru membri ai Congresului ar deține acțiuni la companii de combustibili fosili, în valoare totală între 33 de milioane și 93 de milioane de dolari. Raportul spune că acest lucru ajută la explicarea de ce emisiile globale continuă să crească și de ce guvernele din nordul global au oferit 1,8 miliarde de dolari pentru a subvenționa industria combustibililor fosili în 2020, contrar angajamentelor lor internaționale de a elimina treptat emisiile de carbon.

Oxfam cere impozite mari asupra averii pentru superbogați și taxe excepționale pentru companiile de combustibili fosili pentru a-i sprijini cei mai afectați, pentru a reduce inegalitatea și pentru a finanța tranziția către energia regenerabilă.

Se spune că un impozit de 60% pe veniturile celor mai bogați 1% ar reuși să strângă 6,4 miliarde de dolari pe an și ar putea reduce emisiile cu 695 de milioane de tone, ceea ce este mai mult decât amprenta Regatului Unit în 2019.

Directorul executiv interimar al Oxfam International, Amitabh Behar, a declarat: „Neimpozitarea averii permite celor mai bogați să ne fure, să ne ruineze planeta și să renunțe la democrație. Impozitarea bogăției extreme ne transformă șansele de a aborda atât inegalitatea, cât și criza climatică. Este vorba de trilioane de dolari care sunt în joc și care s-ar putea investi în energie verde, dar și în democrațiile noastre.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)