Rusia excelează în teoretizarea și uneori și în practica războiului hibrid, a declarat președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, Ovidiu Raețchi, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu.
„E adevărat că soarta războiului din Ucraina se decide cumva la nivelul occidentalului mediu și la nivelul disponibilității sale de a face sacrificii economice, de confort, în beneficiul ucrainenilor, care fac sacrificii mult mai serioase, își dau propria viață cumva și pentru securitatea Occidentului. Rusia excelează în teoretizarea și uneori și în practica războiului hibrid și trebuie să ne gândim că formula aceasta de război hibrid, deși este foarte la modă recent în teoria militară și este practicată de Rusia explicit de abia în ultima perioadă, e foarte veche”, a explicat oficialul.
Ovidiu Raețchi spune că „războiul a fost un război hibrid din totdeauna și a fost folosit ca atare de generalii abili”.
„Schimburile de bunuri dintre țările combatante se perturbă și automat ai o criză economică, nu mai ai aprovizionare, furnizorii sunt închiși, distruși, sistarea accesului la materii prime. În al doilea rând, terenurile agricole, Rusia o face astăzi deliberat și, sigur, instrumentalizează o criză a foametei care să genereze refugiați și automat fenomene de extremism politic, dar asta se întâmpla și în Antichitate, pentru că, na, te retrăgeai în cetate ca să te aperi, iar terenurile agricole erau în afară și atunci ți se tăia acces la hrană și la apă, și mai aveai o criză sanitară întotdeauna pentru că trupurile victimelor rămâneau în general pe câmpul de luptă, în tranșee, nu aveai acces la igienă și puteai să ai, cum s-a întâmplat în 1918, o epidemie”, a adăugat fostul parlamentar.
„Foarte important, moralul populației era sub presiune prin dezinformare și propagandă. Întotdeauna în timpul unui război ai risc de rebeliune și risc de revoluție, și chiar la Statele Unite dacă ne gândim în momentul războiului din Vietnam, care era un război care se desfășura relativ departe și fără efecte economice importante asupra americanului mediu, însă a fost un moment critic în viața politică internă, cu rebeliuni majore, pentru că, sigur, aveai pierderi de vieți americane într-o zonă foarte, foarte îndepărtată”, a mai spus el.
Potrivit președintelui E-ARC, Germania este „un caz-școală din punctul de vedere al vulnerabilităii la război prin resurse”.
„Primul Război Mondial, implicând Rusia și Germania, a fost un caz-școală de război hibrid, pentru că germanii au scos din luptă Rusia lăsându-l pe Lenin să călătorească spre țară și să înceapă Revoluția Bolșevică, distrugând astfel Rusia din interior și cerând pacea, iar Germania la rândul ei, având vulnerabilitatea resurselor, pe care o are și acum, însă atunci marea problemă era problema alimentelor, a cerut pacea, s-a înclinat în fața forțelor Antantei din rațiuni economice, și de aici obsesia naziștilor în 1941 pentru cerealele ucrainene, pe care cumva o vedem reînviată astăzi de un alt agresor. Categoric Rusia folosește și va folosi arma hibridă. Energia o va folosi ca armă hibridă”, a punctat Ovidiu Raețchi.