Examinările toxicologice efectuate pe cadavrele a 186 de lupi cenușii din Apenini au detectat prezența otravei de șobolani în 61,8% din cazuri (115 exemplare), iar în ficatul a 16 dintre acestea s-a constatat chiar o combinație de patru sau mai multe substanțe toxice, informează Fanpage.it, citând un studiu al Universității din Bologna.
Mai multe animale au fost testate pozitiv pentru o combinație de mai multe substanțe toxice, semn că lupii au fost expuși de mai multe ori la otrăvuri de șobolani de diferite mărci.
Compușii cel mai frecvent depistați au fost bromadiolonul, brodifacoumul și difenacoumul, în special primii doi, identificați în mai mult de jumătate dintre specimenele testate (61).
Expunerea la un singur compus a fost găsită la 36 de lupi, în timp ce expunerile multiple au fost găsite în 2 topici în corpurile a 47 de specimene; 3 în 16; și 4 sau mai multe în alte 16.
Rezultatul acestui studiu evidențiază impactul pe care îl poate produce asupra faunei sălbatice utilizarea acestor substanțe chimice, care sunt folosite în principal pentru a ucide șobolani și șoareci, dar și alte rozătoare.
Nu este o coincidență faptul că acestea au fost găsite în mod repetat în organismele mai multor specii, inclusiv păsări de pradă diurne sau nocturne; mamifere carnivore de dimensiuni mici și medii și chiar unele ierbivore.
În Italia există aproximativ 3.300 de lupi, distribuiți în principal în zonele apenine, dar până acum au „recucerit” aproape toate mediile pe care le ocupau în mod natural.
După cum a explicat recent pentru Fanpage.it zoologul Francesco Bisi, responsabil cu monitorizarea lupilor pentru regiunea Lombardia, lupii colonizează și nordul Italiei și sunt din ce în ce mai des observați în apropierea zonelor antropizate, unde sunt deosebit de expuși riscului de otrăvire.