OSCE ar fi înregistrat bombardamente active în estul Ucrainei (FOTO, VIDEO) / SUA spunea în ianuarie că Rusia ar putea crea o diversiune pentru a justifica o eventuală invazie
Monitorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa ar fi înregistrat mai multe bombardamente în estul Ucrainei, de-a lungul liniei de contact dintre rebelii sprijiniți de Federația Rusă și forțele guvernamentale ucrainene, susține o sursă diplomatică pentru Reuters.
OSCE înregistrează bombardamente active în estul Ucrainei (surse Reuters)
Anterior, separatiștii pro-ruși susțineau că forțele Kievului ar fi bombardat teritoriul pe care îl controlează aceștia. În schimb, trupele ucrainene au negat acuzațiile rebelilor, pe care i-au acuzat la rândul lor că au folosit artileria.
Forțele armate ucrainene au publicat și un comunicat de presă despre o grădiniță care ar fi fost bombardată de rebelii pro-ruși.
Bombardamente ar avea loc și în apropierea orașului Zolote din regiunea Lugansk.
Ucraina este înconjurată din trei părți de trupele Federației Ruse. Deși Moscova anunța marți că o parte din forțele poziționate la frontierele ucrainene se retrag către garnizoanele lor, secretarul genera al NATO avertiza miercuri că deocamdată pe teren nu s-a constatat vreo retragere a forțelor ruse – ba dimpotrivă, pare că Moscova continuă acumularea militară.
Rusia ar putea crea o diversiune în estul Ucrainei pentru a justifica o eventuală invazie, avertiza SUA în luna ianuarie
La jumătatea lunii trecute, un oficial american explica pentru CNN că SUA deține informații care sugerează că Federația Rusă și-ar fi prepoziționat un grup de agenți care ar putea pune în operă o operațiune de diversiune în estul Ucrainei, astfel încât să creeze un pretext pentru o eventuală invazie.
De altfel, despre această situație vorbea chiar și consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a explicat la acel moment că Moscova își pregătește terenul pentru a avea la dispoziție opțiunea fabricării unui pretext pentru o eventuală ofensivă asupra Ucrainei, într-o operațiune similară cu cea executată în 2014, anul în care a izbucnit conflictul din estul statului ucrainean, iar Federația Rusă a anexat ilegal Peninsula Crimeea.
Ceva mai recent, la jumătatea lunii februarie, spionajul estonian a indicat că o ipoteză ar fi legată de posibilitatea ca Rusia să intensifice luptele din cele două regiuni separatiste, Donețk și Lugansk.
Rusia ar putea lansa un atac militar „limitat” împotriva Ucrainei, a explicat șeful Serviciului estonian de informații externe, citat de Reuters.
„În acest moment, evaluarea noastră constată că atacul ar evita orașele cu populație mare, deoarece este nevoie de o mulțime de trupe pentru a controla acele zone (…) Nu există o înțelegere clară a modului în care trupele ruse ar putea exploata situația”, a declarat Mikk Marran, care a explicat că ofensiva ar putea cuprinde bombardarea cu rachete și ocuparea „terenurilor-cheie” din Ucraina.