Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Bartolomeu, a declarat marţi că va colabora cu autorităţile lituaniene pentru a înfiinţa o nouă filială a Bisericii Ortodoxe în statul baltic, astfel încât credincioşii să nu se mai afle exclusiv sub dependenţa de Moscova, transmite Reuters.
În 2019, Patriarhul Bartolomeu a stârnit furia Moscovei prin recunoaşterea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, nou înfiinţată, ca ramură oficială a ortodoxiei din această ţară.
„Astăzi se deschide în faţa noastră o nouă perspectivă, împreună cu posibilitatea de a lucra împreună pentru înfiinţarea (unei ramuri) a Patriarhiei Ecumenice (a Constantinopolului) în Lituania”, a declarat Bartolomeu reporterilor, la Vilnius, după întâlnirea cu premierul Ingrida Simonyte.
„Patriarhia Ecumenică se pune în slujba credincioşilor ortodocşi din Lituania… Aceasta este o onoare excepţională pentru noi„, a adăugat el.
La rândul său, Simonyte a declarat că au fost obiecții în rândul credincioșilor faţă de statutul actual al Bisericii de acolo cât timp s-a aflat ca ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse.
„Este firesc şi uman ca, în condiţiile în care Rusia şi-a început agresiunea la scară largă din Ucraina cu sprijinul deschis şi activ al Patriarhului Kirill al Moscovei, unii ortodocşi lituanieni să nu mai poată, cu conştiinţa împăcată, să rămână parte a Patriarhiei Moscovei”, a declarat Simonyte.
Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu imediat, precizează Reuters.
Patriarhia de la Constantinopol este considerată „prima inter pares” iar ortodoxia în Lituania datează din secolul al XIII-lea, a spus Bartolomeu, când se afla sub dependenţa ultimă a Constantinopolului, pe atunci capitala Imperiului Bizantin.
În 2021, se numărau aproximativ 100.000 de credincioşi ortodocşi în Lituania, ţară unde prima dintre religii rămâne cea romano-catolică, la o populaţie totală de 2,7 milioane de locuitori.