Organizația ONU pentru drepturile muncii, criticată pentru că ministrul Qatarului, implicat în scandalul de corupție privind CM din 2022, va prelua președinția Conferinței Internaționale a Muncii
Organismul ONU pentru drepturile muncii, Organizația Internațională a Muncii (ILO), se confruntă cu o reacție împotriva nominalizării Qatarului pentru a-și prezida conferința anuală emblematică, în ciuda unei investigații a poliției privind presupusa luare de mită a parlamentarilor UE de către statul din Golf.
The Guardian a aflat că ministrul muncii din Qatar, Ali bin Saeed bin Saikh Al Marri, urmează să preia președinția Conferinței internaționale a muncii a OIM de la Geneva în iunie, un eveniment anual menit să promoveze standardele globale privind drepturile lucrătorilor.
Numele lui Marri a apărut în ancheta poliției belgiene cu privire la scandalul „Qatargate” de la Parlamentul European, după ce a reieșit că el l-a întâlnit pe principalul suspect, Pier Antonio Panzeri, un fost europarlamentar italian, la un hotel de cinci stele din Bruxelles, înainte de o întâlnire cu parlamentarii.
Panzeri a încheiat un acord cu procurorii după ce a fost acuzat de spălare de bani, corupție și apartenență la o organizație criminală. Marri nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă greșită.
Confederația Internațională a Sindicatelor, care pretinde că reprezintă 200 de milioane de muncitori, a scris organismului ONU pentru a-și exprima „îngrijorarea puternică” cu privire la probabila președinție a conferinței de către Qatar, care se desfășoară în perioada 5-16 iunie la Geneva. CSI avertizează asupra unui „risc reputațional” pentru OIM, invocând reformele muncii „insuficient de eficiente” ale Qatarului și „afirmațiile că s-au făcut încercări de a influența factorii de decizie din Uniunea Europeană într-un mod extrem de nepotrivit”.
Secretarul general interimar al CSI, Luc Triangle, a declarat pentru The Guardian: „Prin această scrisoare am vrut să-i clarificăm președintelui OIM că suntem absolut nemulțumiți de această propunere, deoarece subminează credibilitatea OIM”.
Persoana a spus că biroul OIM din Doha a fost finanțat în mare parte de guvernul Qatar și au ridicat întrebări despre 25 de milioane de dolari pe care statul din Golf i-a plătit pentru un program OIM pentru a crește protecția lucrătorilor din țară. Contribuția de 25 de milioane de dolari a Qatarului nu a fost făcută publică atunci când programul de „asistență tehnică” a fost lansat în 2017.
„OIM a fost dependentă de programul de reformă și de banii din Qatar, asta este sigur”, a spus fostul oficial OIM. „Nu este prima dată când OIM face programe cu guvernele, dar este neobișnuit ca o sumă atât de mare de bani să fie pusă pe masă.”
Într-o vizită de două zile la Doha în decembrie anul trecut, directorul general al OIM, Gilbert Houngbo, a lăudat „progresul” Qatarului în reformele muncii, invocând modificări aduse sistemului de sponsorizare kafala, care a fost conceput pentru a oferi angajatorilor control total asupra lucrătorilor străini. Houngbo a citat, de asemenea, îmbunătățiri ale sănătății și securității la locul de muncă, invocând restricții privind programul de lucru în timpul verii pentru a combate stresul termic.