Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea mai multor insecticide împotriva virusului Zika (VIDEO)

Publicat: 10 03. 2016, 12:38
Foto: nomadsworld.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere noi măsuri contra virusului Zika! Autoritățile din întreaga lume sunt sfătuite să folosească insecticide diferite, schimbate, obligatori la jumătate de an, ca să stăpânească ţânţarii, informează B1 TV. Doar că România este luată pe nepregătite în această situaţie. Multe oraşe mari din ţară nu au contracte de dezinsecţie.

Virusul Zika este mai periculos decât se credea iniţial şi nu afectează doar femeile însărcinate. La făt poate provoca malfomații congenitale, care se pot solda cu deces, iar în cazul adulților pot apărea tulburări neurologice grave, care duc la paralizii.

Tocmai din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă autorităților să folosească prin rotație insecticidele și să le schimbe la fiecare șase luni. Ba mai mult, sugerează aplicarea substanțelor chimice în metoda „mozaic”.

Dezinsecțiile nu trebuie să vizeze numai spațiile publice, ci și curțile oamenilor unde sunt depozitate resturi menajere și anvelope vechi. Un îndemn pe care primăriile ar trebui să îl facă cetățenilor, mai ales unde există curți: toate aceste deșeuri să fie înlăturate și zonele să fie salubrizate. Și, foarte important, oamenii să foloseasca în sezonul cald creme și spray-uri anti-țânțari.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea mai multor insecticide împotriva virusului Zika

#DIRECT_ONE_mckre7#

Doar că avertismentele găsesc autorităţile din România total nepregătite. În multe oraşe, primăriile nu au contracte de dezinsecţie. Spre exemplu în Timişoara, primăria nu are contract de desinsecţie de doi ani pentru că licitaţia a fost blocată în Instanţă de o contestaţie.

Zika cauzează de cele mai multe ori simptome asemănătoare gripei, dar actuala epidemie din regiune a ridicat probleme, deoarece a fost însoțită de un număr neobișnuit de mare de copii născuți cu malformații congenitale ale capului și de adulți care suferă de efecte secundare neurologice.