Organizația Mondială a Sănătății avertizează: Consumul de carne roşie şi carne procesată crește riscul apariției cancerului

Publicat: 27 10. 2015, 12:53
Foto: topnews.in

Avertisment dur din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Instituţia a anunţat, într-un raport, că există un risc ridicat de cancer asociat cu consumul de carne roşie şi carne procesată. Potrivit documentului, consumul de cârnaţi şi şuncă măreşte riscul apariţiei cancerului, informează The Independent.

”Din analiza combinată a mai multor studii a reieşit o creștere de aproximativ 17 la sută a cazurilor de cancer de colon sau rect la o porție de aproximativ 50 de grame de carne procesată pe zi. Acest risc crescut este aproape identic pentru carne roşie”, susține Kurt Straif, doctor în cadrul OMS.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost realizat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului şi include carnea procesată, precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca, în categoria „cancerigenă pentru oameni”. Această clasificare este cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool şi ţigări. Potrivit specialiştilor, există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon.

Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii au tendinţa să mănânce din ce în ce mai puţine alimente din categoria legume şi fructe, atât de importante împotriva cancerului. Cu toate acestea, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, deoarece este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul. Ea ar trebui consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame pe săptămână de carne de porc, vită sau miel.