Organizația Mondială a Sănătății, avertizare pentru cel de-al doilea an al pandemiei. 2021 ar putea fi mai dur ca 2020, în contextul răspândirii tulpinii din Marea Britanie

Publicat: 13 01. 2021, 22:01
foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea noului coronavirus și cel de-al doilea an în pandemie. OMS anunță că 2021 ar putea fi un an mai greu ca 2020, din punct de vedere pandemic, în special în contextul apariției tulpinilor cu un grad mult mai mare de transmitere.

Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că în unele țări situația ar putea să se agraveze, în contextul Sărbătorilor de iarnă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că noua tulpină de COVID-19 care a fost depistată în Marea Britanie a ajuns deja în 50 de state. De asemenea, 20 de state a fost identificată varianta detectată iniţial în Africa de Sud.

OMS trage un semnal de alarmă

„Intrarea în cel de-al doilea an ar putea fi chiar mai dură având în vedere unele dintre dinamicile transmisiei”, a afirmat Michael Ryan, directorul OMS pentru urgențe sanitare, transmite Reuters.

În ultima sa actualizare, Organizația Mondială a Sănătății a raportat mai puține cazuri, în decurs de două săptămâni, însă doar în ultimele șapte zile au fost înregistrate 5 milioane de cazuri, la nivel mondial.

Totodată, OMS atrage atenția asupra faptului că numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește în perioadă următoare, ca un efect negativ al Sărbătorilor de iarnă.

„Cu siguranță s-ar putea întâmpla în emisfera nordică, în special în Europa și în America de Nord, unde am văzut obiceiurile de sezon, nerespectarea măsurilor de distanțare, grupuri de persoane strânsă să socializeze, îmbrățișări și vizite la cumpărături – fiind factori ce au condus la o răspândire crescută a SARS-CoV-2 în tot mai multe țări”, a mai precizat el, potrivit sursei citate mai sus.

Noua tulpină de COVID-19 are o viteză mult mai mare de răspândire

Pe fondul răspândirii, cu rapiditate, a noii tulpini de COVID-19, apărută inițial în Regatul Unit, OMS este de părere că acest an al pandemiei ar putea fi mai greu ca ultimele 12 luni.

Mai mult decât atât, în acest context, guvernele din Europa au luat o serie de măsuri, menite să diminueze și să stopeze transmiterea SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei țări. În prezent, noua tulpină a ajuns în peste 50 de state la nivel mondial.

Tot la nivel mondial, bilanțul pandemiei, de la bedut și până în prezent arată că numărul total al deceselor de apropie de 2 milioane, în timp ce peste 92 de milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2.