Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins apelul unor oameni de ştiinţă şi doctori de a muta Jocurile Olimpice pe fondul crizei Zika.
Reprezentanţii OMS susţin că evenimentul olimpic din Brazilia nu are potenţialul de a "afecta în mod semnificativ" răspândirea virusului.
Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro urmează să aibă loc între 5 şi 21 august. Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naţionale vor participa la probele sportive, potrivit B1TV.
150 de oameni de ştiinţă de renume mondial, doctori şi eticieni medicali au redactat o scrisoare deschisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în care au menţionat faptul că noi descoperiri privind epidemia de Zika fac "lipsită de etică" desfăşurarea Jocurilor Olimpice.
Un risc inutil este reprezentat de faptul că 500.000 de turişti străini din toate ţările participă la Jocurile Olimpice şi ar putea dobândi acea tulpină, pentru a se întoarce acasă în locuri unde Zika poate deveni endemică.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins apelul de a muta Jocurile Olimpice pe fondul crizei Zika
#DIRECT_ONE_p29t8w#
Totodată, cel mai mare risc este ca atleţii să contracteze virusul şi să revină în ţări sărace care nu au înregistrat încă o epidemie de Zika", se arată în scrisoarea trimisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe de altă parte Comitetul Internaţional Olimpic a precizat că nu vede niciun motiv de a amâna sau muta Jocurile Olimpice de la Rio din cauza acestei boli transmise în principal de ţânţari.
Epidemia de Zika a început în Brazilia acum un an, dar în prezent peste 60 de ţări şi teritorii sunt afectate de răspândirea continuă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, simptomele Zika sunt uşoare, dar provoacă microcefalii în rândul noilor născuţi şi alte anomalii ale fătului. Totodată, boala poate cauza tulburări neurologice în rândul adulţilor.