Orbán îl laudă pe Trump și spune că e un „pacifist”. Premierul Ungariei crede că Biden va pierde alegerile

Orbán îl laudă pe Trump și spune că e un „pacifist”. Premierul Ungariei crede că Biden va pierde alegerile
Viktor Orban și Donald Trump, la Casa Albă / Foto: Zoltan Kovacs (Twitter)

Premierul Ungariei Viktor Orbán îl susține efectiv pe Donald Trump pentru președinte într-un interviu și, în ajunul summitului NATO din această săptămână, a criticat Statele Unite pentru că au o „politică de război” în Ucraina, mai degrabă decât o strategie pentru a ajunge la pace, potrivit Politico.

Viktor Orbán crede că Trump va câștiga alegerile

Orbán a comparat nefavorabil politica SUA cu ceea ce el a descris drept un „plan de pace” credibil din China. Liderul maghiar s-a întâlnit recent cu Vladimir Putin și și-a apărat contactul cu autocratul rus ca fiind o necesitate practică în timpul războiului.

Orbán a comentat despre Trump și politica Statelor Unite, prezicând că există o „șansă foarte, foarte mare” ca președintele Joe Biden să nu fie reales și descriind asta ca un rezultat pozitiv.

Orbán a fost criticat de politicienii europeni pentru întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin de la Moscova, de săptămâna trecută.
„Sunt sigur că o schimbare ar fi bună pentru lume”, a spus Orbán, avertizând că nu vrea să se amestece prea mult în alegerile americane.
Orbán l-a lăudat pe Trump în termeni generoși ca fiind un „self-made man” care are „o abordare diferită”.

„Cred că va fi bine pentru politica mondială”, a spus Orbán, adăugând despre Trump: „El este un pacifist. În timpul mandatului său de patru ani, nu a inițiat niciun război și a făcut multe pentru a aduce pacea în vechile conflicte din zone foarte complicate ale lumii.”

Premierul Ungariei spune că Trump e un pacifist

El a criticat în continuare poziția administrației Biden față de războiul Rusia-Ucraina, cerând Europei să nu mai copieze politica externă americană, în timp ce prezice un conflict din ce în ce mai sângeros în lunile următoare.

În ultimele luni, lui Trump i s-a prezentat un plan care ar urma să pună capăt războiului. Potrivit planului, Ucraina ar fi împinsă să negocieze pacea sau riscă să piardă sprijinul SUA. Rusia ar fi, de asemenea, stimulată să caute încheierea războiului, deoarece Washingtonul amenință că va spori asistența militară pentru Kiev.

Întrebat ce crede despre potențialul plan Trump, Orbán a spus: „Cred că o nouă conducere va oferi noi șanse”.
Comentariile sale vin la mai puțin de o săptămână după discuțiile sale cu Putin, precum și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul ungar a spus că pacea este posibilă în conflict atunci când toți actorii majori — Statele Unite, China, Europa și țările aflate în război — decid să vină la masa negocierilor.

Este în mare parte vina Washingtonului că astfel de discuții nu au avut loc, a spus Orbán, care și-a asumat recent președinția Uniunii Europene, un post de șase luni care îi va permite lui Orbán să atragă atenția asupra priorităților de politică externă ale Budapestei.

„China are un plan de pace. America conduce o politică de război”, a spus el. „Și Europa, pentru că în loc să avem abordarea și poziția noastră strategică autonomă, pur și simplu copiem poziția americană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`