Orașul european care interzice Airbnb-urile. Motivul pentru care autoritățile au luat această decizie

Publicat: 12 08. 2024, 10:01
Barcelona interzice Airbnb-urile. Sursa foto: Freepik

Un oraș european interizce Airbnb-urile pe termen scurt. Autoritățile locale din Barcelona au interizs și închirierile pentru turiști, pentru că își doresc să mențină prețurile accesibile pentru locuințele rezidenților locali.

La finalul lunii iulie, Barcelona a anunțat că va interzice apartamentele în regim hotelier, după ce localnicii au protestat împotriva turismului. Doar în 2023, orașul catalan a fost vizitat de aproximativ 26 de milioane de oameni.

Barcelona interizce Airbnb-urile din cauza turismului excesiv

În ultimii 10 ani, prețurile apartamentelor au crescut cu 38%, iar chiriile cu 68%. Edilul orașului a declarat că scumpirile chiriilor și locuințelor reprezintă „cea mai mare problemă”.

O parte a nemulțumirii rezidenților sunt închirierile pe termen scurt, pentru că astfel se restrânge oferta locală de locuințe și determină creșterea prețurilor, scrie Adevărul.

„În Barcelona, avem 10.000 de locuințe care, atunci când au fost construite, au fost gândite pentru uz rezidențial, pentru ca o familie să locuiască în ele, iar astăzi răspund nevoilor și cererii vizitatorilor orașului”, a spus Laia Bonet, viceprimarul orașului.

„În ultimii ani a fost un dezastru de când au închiriat apartamentele turiștilor fără să întrebe vecinii și fără ca administratorul (proprietății) să ne spună nimic. Apoi (turiștii) s-au mutat și, pe măsură ce a trecut timpul, situația s-a înrăutățit, am văzut de toate”, a declarat Esther Roset, rezidentă afectată de apartamentele turistice din blocul său.

Decizia interzicerii apartamentelor în regim hotelier nu a fost sautată de toată lumea. Planul va fi contestat de proprietarii de apartamente în regim hotelier, pentru că turiștii nu vor mai avea unde să se cazeze.

„Cred că este o măsură populistă, pentru că am spus deja că nu va rezolva problema locuințelor, pe care o tot invocă. În al doilea rând, este nedreaptă, deoarece există oameni care au făcut o investiție, au creat locuri de muncă, au plătit taxe și și-au făcut niște planuri de viitor, iar acum rămân fără ele”, a spus Bonaventura Durall, reprezentant Durlet Apartments.

La începutul lunii iulie, mii de persoane au protestat împotriva turismului excesiv, după ce prețurile chiriilor au crescut considerabil în ultimul deceniu. Poliția a declarat atunci că aproximativ 2.800 de persoane au protestat sub deviza „Ajunge! Să punem limite turismului!”.