Opoziția turcă și-a desemnat contracandidatul: Cine îl va înfrunta pe Erdogan la prezidențialele din mai

Opoziția turcă și-a desemnat contracandidatul: Cine îl va înfrunta pe Erdogan la prezidențialele din mai
facebook/ Kemal Kilicdaroglu

Opoziţia din Turcia, o coaliție de şase partide, l-a ales pe Kemal Kilicdaroglu pentru alegerile prezidenţiale din 14 mai, pentru a-l putea detrona pe actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan care domină politica ţării de două decenii.

Lider al Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu va încerca să fie o provocare la alegeri, în ciuda criticilor potrivit cărora nu ar avea carisma necesară pentru a contesta populismul lui Erdogan.

Ce vizează opoziția

Kilicdaroglu a fost desemnat candidat la alegerile prezidenţiale din partea coaliţiei de opoziţie Alianţa Naţională; aceasta este alcătuită de partidul său, CHP, partidul naţionalist Iyi Parti (Partidul Bun) şi mai multe formaţiuni mai mici desprinse din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan.

Opziția vizează revizuirea schimbărilor legislative şi constituţionale care au marcat guvernarea Erdogan, promiţând inclusiv revenirea ţării la un sistem parlamentar, şi nu prezidenţial.

Cutremurele devastatoare de luna trecută, care au ucis peste 46 000 de persoane în Turcia, au stârnit furia populară pentru modul în care guvernul a răspuns la situaţia de dezastru, dar şi pentru faptul că a închis ochii la construcţii neconforme.

O îngrijorare ar fi și că acest scrutin reprezintă ultima şansă de a păstra democraţia turcă şi de a împiedica alunecarea ţării mai departe spre un regim autocratic.

Tensiuni în opoziție

După desemnarea lui Kilicdaroglu împotriva lui Erdogan, Meral Akşener, fost ministru de interne şi lider al Partidului Bun, a decis să părăsească alianţa opoziţiei, în perspectiva candidaturii lui Kilicdaroglu, dar ulterior a revenit asupra deciziei.

Akşener ceruse ca primarul Istanbulului, Ekrem İmamoglu, sau primarul Ankarei, Mansur Yavaş, să candideze în locul profesorului de economie.

După anunţarea candidaturii sale, Kilicdaroglu a declarat că şefii fiecăruia dintre celelalte cinci partide din coaliţia de opoziţie vor deveni candidaţi la funcţia de vicepreşedinte împreună cu Imamoglu şi Yavaş.

„Masa noastră este masa păcii şi a fraternităţii. Noi, Alianţa Naţiunii, vom conduce Turcia consultându-ne, prin consens”, a declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`