Opoziția din Germania despre exploziile Nord Stream: „Dacă Ucraina a organizat un atac terorist împotriva infrastructurii noastre, trebuie ca tot ajutorul militar să fie pus sub semnul întrebării”

Opoziția din Germania despre exploziile Nord Stream: „Dacă Ucraina a organizat un atac terorist împotriva infrastructurii noastre, trebuie ca tot ajutorul militar să fie pus sub semnul întrebării”
Foto: Captură video

Mandatul de arestare emis de autoritățile germane pe numele lui Volodimir Z, un instructor de scufundări ucrainean, a stârnit reacții dure din partea opoziției care cere ca procurorii să informeze parlamentul cu datele din ancheta asupra sabotării gazoductului Nord Stream și acuză că „un stat se află în spatele atacurilor”.

Atacurile împotriva conductelor nu ar fi putut fi organizate de către un simplu cetățean

Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), somează o declarație de la Procurorul General Federal, în Comisia de Interne al Bundestagului german. „Ne așteptăm ca procurorul general federal, Rommel, să informeze Comisia de Interne a Bundestagului cât mai repede posibil și să pună în sfârșit toate faptele pe masă”, a declarat Klaus Ernst, vicepreședintele grupului de Stânga, BSW, din Bundestag, pentru dpa și Tagesspiegel.

„Este un scandal strigător la cer, că autoritățile judiciare ar fi fost în întuneric timp de doi ani și membrilor parlamentului li s-a refuzat orice informație”, a adăugat el, citat de Hotnews.

„Nu trebuie să fii criminalist pentru a bănui că informațiile au fost ascunse”, a mai spus deputatul Sahrei Wagenknecht în Bundestag. Suspiciunea este că autoritățile germane de anchetă sunt „atât de încorsetate, pentru că există indicii legate de Ucraina. Ar fi un scandal dacă rațiuni de stat ar duce la ignorarea dovezilor din Ucraina și la ascunderea rezultatelor investigațiilor.”

Atacurile împotriva conductelor „nu ar fi putut fi organizate de către un cetățean privat sau obișnuit”, a spus Ernst, „există un stat în spatele lor”. „Dacă Ucraina a organizat un atac terorist împotriva infrastructurii noastre, trebuie ca tot ajutorul militar să fie pus sub semnul întrebării”.

Suedia și Danemarca au renunțat să mai investigheze

Dacă se va dovedi că Polonia a împiedicat arestarea suspectului ucrainean, guvernul federal ar trebui să clarifice chestiunea cu guvernul polonez, a cerut Ernst. „Va arunca o imagine ciudată asupra cooperării dintre statele NATO, dacă acuzația va fi confirmată”.

După doi ani de la exploziile declanșate asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, procurorul general al Germaniei, Jens Rommel, a obţinut primul mandat de arestare împotriva unei persoane suspectate, ucraineanul Volodimir Z., potrivit site-ului online al televiziunii de stat germane, Tagesschau.de.

Acesta prezintă concluziile unei ample investigații jurnalistice, inițiate de ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) și Die Zeit, ca și un documentar.

În timp ce Suedia și Danemarca încetaseră deja investigarea cazului la începutul anului, Procurorul General Federal (GBA) și-a continuat procedurile sub suspiciunea de „provocare intenționată a unei explozii cu material exploziv” și „sabotaj neconstituțional”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`