Opoziția de dreapta din Suedia vrea o comisie de anchetă pentru răspunsul național la criza COVID-19
Opoziția din Suedia a făcut apel, vineri, la lansarea unei comisii independente de anchetă, care să fie numită în următoarele două săptămâni și să investigheze răspunsul autorităților la criza COVID-19, potrivit AFP citată de Barrons. Este vorba despre formațiunile de dreapta, în speță conservatorii din Partidul Moderat și anti-imigraționiștii Suedezi Democrați, care cer ca organismul să fie creat înainte de venirea verii.
Opoziția de dreapta din Suedia vrea o comisie de anchetă pentru răspunsul național la criza COVID-19
Premierul social-democrat Stefan Lofven și-a exprimat în mod repetat sprijinul față de crearea unei comisii, dar a precizat că va înființa una abia după încheierea pandemiei de coronavirus.
Deși a existat o oarecare unitate politică pe tema răspunsului mai blând pe care Suedia l-a dat crizei COVID-19, majoritatea partidelor au căzut de acord asupra nevoii de a examina felul în care situația a fost gestionată la nivel guvernamental.
Suedia, care vineri a ajuns la 4.350 de morți legate de COVID-19, a încercat să își protejeze bătrânii de boală, în condițiile în care peste trei sferturi din fatalități se referă la decese din aziluri sau la persoane care primeau asistență la domiciliu.
Cel mai probabil, o comisie va analiza răspunsul economic la criză, dar și ritmul lent de testare pentru coronavirus. Deși guvernul Lofven anunța o capacitate de 100.000 de teste pe săptămână, la final de mai Suedia testa încă doar circa 30.000 de oameni pe săptămâni, din cauza birocrației.
„Sunt multe partide care sunt de acord cu noi că (n.r. – o comisie) trebuie numită pe cât de repede posibil și să nu așteptăm până după criză”, susține Ulf Kristersson.
Cum e situația în România, țară cu aproape 19.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 1.200 de decese
În 1 iunie, România va trece printr-o nouă etapă de relaxare a restricțiilor. Guvernul Orban a publicat deja lista de măsuri ce vor intra în vigoare de la această dată, care va fi marcată de redeschiderea plajelor și a teraselor. Tot de atunci ar putea fi reîncepute competițiile sportive și spectacolele în aer liber.
Începând din 1 iunie, câteva activități, care până acum au fost interzise, vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin 2 metri, vor putea să stea maxim patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control. Dela 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin 2 metri între scaunele de plajă. Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă.În ce privește deplasările în afara localității, acestea, de la 1 iunie, vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate”, a spus șeful statului.
Președintele Iohannis adăuga că „tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă. În ce privește competițiile sportive avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar, atenție, pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori”