Opoziția belarusă îndeamnă cetățenii să sprijine greva națională pentru înlăturarea lui Aleksandr Lukașenko, în ciuda „presiunii colosale”

Opoziția belarusă îndeamnă cetățenii să sprijine greva națională pentru înlăturarea lui Aleksandr Lukașenko, în ciuda „presiunii colosale”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Opozanta Svetlana Tihanovskaia a făcut, marți, un apel către poporul belarus, căruia i-a cerut să sprijine greva națională pentru înlăturarea președintelui Aleksandr Lukașenko, dar chiar și așa guvernul a insistat că firmele funcționează normal, transmite Reuters.

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia îndeamnă cetățenii să sprijine greva națională

În a doua zi a grevei despre care spunea că va paraliza țara, Svetlana Tihanovskaia a declarat că angajații mai multor companii majore au refuzat să muncească, dar că s-au confruntat cu o „presiune colosală” din partea autorităților.

La 11 săptămâni distanță de momentul în care candida împotriva lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus – despre care atât opoziția, cât și guvernele occidentale spun că au fost fraudate – Svetlana Tihanovskaia se confruntă cu un test crucial în ceea ce privește capacitatea sa de a mobiliza suportul popular. Ea s-a exilat în Lituania după scrutin.

„Dacă ajutăm fabricile să intre în grevă, ele ne vor ajuta să încheiem ce am început”, a subliniat Svetlana Tihanovksaia, pe rețelele sociale. „Amintiți-vă: fiecare pas pașnic activ ne aduce mai aproape de încheierea violențelor, câștigărea libertății pentru prizonerii politici și de a organiza în sfârșit alegeri noi, corecte”, a adăugat ea.

Imaginile de pe rețelele sociale au arătat proteste la mai multe universități. Cu toate acestea, cel puțin până la ora actuală, apelurile la grevă făcute de opoziție au eșuat în a paraliza întreprinderile de stat în fosta republică sovietică, care are circa 9,5 milioane de locuitori.

Premierul Roman Golovchenko susține că situația este una „absolut calmă” și a criticat ceea ce el a catalogat ca fiind „apeluri directe la provocarea de daune țării noastre”.

Contactat de Reuters, un reprezentant al producătorului de vehicule grele MZKT a precizat: „Nu avem nicio grevă aici. Totul este în regulă, muncim cu toții”.

Aflat la putere din 1994 și contând pe sprijinul aliatului său cheie, Rusia, Aleksandr Lukașenko a ignorat ultimatumuldatde Tihanovskaia, care îi ceruse să demisioneze până duminică, iar de la acel moment și-a intensificat discursul împotriva opoziției.

Agenția de presă oficială Belta l-a citat spunând că anumite persoane s-au radicalizat și „au trecut linia roșie” în ultimele zile.

„Ceea ce a fost lansat împotriva noastră nu este un război informațional, ci un război terorist pe fronturi diferite. Trebuie să îl oprim”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Ministerul belarus de Interne susține că peste 500 de persoane au fost arestate în marja protestelor antiguvernamentale de luni, prima zi de grevă. În jur de 16.000 de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor începute după alegerile prezidențiale din 9 august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`