UPDATE, 2 februarie, ora 20.30 // Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu executare de o instanță rusă, sub acuzația că a încălcat termenii probațiuniiîn timp ce se recupera în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic
Știrea inițială // Opozantul rus Aleksei Navalnîi s-a prezentat în fața unei instanțe de judecată, marți, în procesul ce ar putea culmina cu trimiterea sa la închisoare pentru câțiva ani de zile.
În vârstă de 44 de ani, cel mai proeminent critic al Kremlinului a fost arestat în 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde a stat cinci luni de zile pentru a se recupera după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, un atac pe care îl pune pe chiar pe seama Kremlinului, potrivit Euronews.
Autoritățile ruse neagă acuzația și susțin, în ciuda testelor efectuate de mai multe laboratoare europene, că nu dețin nicio probă care să ateste că Navalnîi a fost otrăvit. Serghei Lavrov, minstrul rus al Afacerilor Externe, a acuzat din nou țările occidentale că au eșuat în a fi transparente cu scopul de „a promova o poziție anti-rusă”.
Navalnîi a criticat ancheta pe numele său și a spus instanței din Moscova, marți, că „scopul acestei audieri este de a speria un număr mare de persoane”.
„Trimit un om la închisoare pentru a speria milioane”, a adăugat el.
Serviciul penitenciar din Rusia susține că Aleksei Navalnîi a încălcat condițiile de probațiune prevăzute de condamnarea sa cu suspendare din 2014, într-un dosar de spălare de bani pe care opozantul rus l-a respins ca fiind motivat politic.
Concret, structura rusă a cerut instanței să schimbe condamnarea cu suspendare la 3,5 ani de închisoare în una cu executare, o solicitare îmbrățișată și de procuratura rusă.
De partea cealaltă, Aleksei Navalnîi și avocații săi au explicat că, în timp ce opozantul rus se afla în Germania pentru a se recupera după ce a fost otrăvit, acesta nu s-a putut înregistra fizic la autoritățile ruse, după cum impunea termenii probațiunii sale.
Totodată, Aleksei Navalnîi a insistat că drepturile sale procesuale au fost încălcate fără milă în timp ce se afla în arest și susține că trimiterea sa la închisoare este „o mascaradă” de justiție.
Arestarea lui Aleksei Navalnîi a declanșat proteste masiveîn Federația Rusăîn ultimele două weekenduri, când zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a cere eliberarea opozantului rus, scandând sloganuri anti-Putin.
Poliția a reținut peste 5.750 de persoane în contextul manifestațiilor de duminică, inclusiv peste 1.900 la Moscova, în cel mai mare număr de rețineri înregistrat la nivel național după perioada sovietică.
Cei mai mulți au fost eliberați, însă o parte dintre ei fie trebuie să plătească amenzi, fie trebuie să stea la închisoare între 7 și 15 zile. Alții se confruntă cu anchete penale, pe baza unor acuzații de violență la adresa forțelor de ordine.
Una dintre persoanele reținute timp de câteva ore a fost chiar soția lui Aleksei Navalnîi, Yulia, care a primit luni o amendă de 219 euro pentru participarea la o manifestație neautorizată.