Opozanta Lyubov Sobol, o aliată a lui Aleksei Navalnîi, anchetată pentru „amenințări” la adresa unui agent FSB

Publicat: 25 12. 2020, 19:49
foto: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Opozanta rusă Lyubov Sobol, o aliată a lui Aleksei Navalnîi, este anchetată pentru „amenințări” la adresa unui presupus anget al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, a anunțat echipa lui Navalnîi, vineri, potrivit Euronews.

Lyubov Sobol este anchetată pentru „amenințări” la adresa unui agent FSB. Activista este o aliată a lui Aleksei Navalnîi

Poliția a făcut un raid la locuința lui Sobol în dimineața zilei de vineri, înainte să o aducă la audieri, a precizat Fondul Anticorupție al lui Navalnîi pe Twitter.

Conform echipei lui Navalnîi, raidul poliției este legat de tentativa lui Sobol de a vizita locuința agentului FSB Konstantin Kudryavtsev. Navalnîi susține că agentul Kudryavtsev a luat parte la complotul pentru otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, în august.

Rusia a negat în mod repetat orice fel de implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și susține că niciun agent Noviciok nu a fost găsit în organismului opozantului rus în scurta perioadă pe care acesta a petrecut-o în spitalul din Omsk. Totodată, Moscova s-a arătat de părere că orice fel de acuzație de acest gen adusă autorităților ruse face parte dintr-o campanie mai amplă a Occidentului.

În luna septembrie, guvernul german anunța că există „probe fără echivoc ale unui agent neurochimic din grupul Noviciok” în organismul lui Navalnîi.

Vladimir Putin: Dacă serviciile ruse ar fi vrut să-l otrăvească pe Aleksei Navalnîi, probabil că ar fi dus-o la capăt

În conferința sa anuală de presă, președintele Federației Ruse a răspuns și la o întrebare legată de cazul Navalnîi, ocazie cu care l-a acuzat pe opozant că„se bucură de sprijinul serviciilor speciale ale Statelor Unite”, adăugând că dacă serviciile speciale ruse ar fi vrut să îl otrăvească, „probabil că ar fi dus-o la capăt”, transmiteCNN.

„Ascultă, știm foarte bine ce e asta… este o legalizare, nu vreo investigație, ci legalizarea materialelor serviciilor speciale americane”, spunea președintele rus.

„Ce, nu știm că urmăresc locația? Serviciile noastre speciale știu asta perfect de bine, ofițerii FSB și ofițerii altor agenții o știu. Își folosesc telefoanele acolo unde nu consideră că este necesar să își ascundă locația. Și dacă este așa – și este – înseamnă că acest pacient de la clinica din Berlin se bucură de sprijinul serviciilor speciale ale Statelor Unite în asta”, declara Vladimir Putin.

„Și dacă este corect, atunci asta este interesant, atunci bineînțeles că serviciile (noastre) speciale trebuie să rămână cu ochii pe el. Dar asta nu înseamnă că trebuie otrăvit, cine are nevoie de el oricum? Dacă doreau, probabil că ar fi dus-o la capăt”, adăuga liderul de la Kremlin.