Opera Metropolitană din New York, Statele Unite, se confruntă cu o serioasă criză financiară, după ce a fost forțată să-și anuleze spectacolele cu public din cauza epidemiei de coronavirus. Și, pe lângă nevoia acută de a-și relua activitatea normală cât mai rapid, trebuie să facă acest lucru ținând cont de presiunile tot mai mari de a susține diversitatea rasială. Tot mai mulți spectatori, internauți și chiar artiști angajați ai instituției îi să răspundă acestei nevoi. Mișcarea Black Lives Matter a renăscut acum trei săptămâni, după ce George Floyd, un bărbat de culoare, a fost ucis în timpul unei intervenții a poliției. De atunci au izbucnit proteste de amploare în zeci de orașe americane, care s-au extins apoi și în Europa. Oamenii au condamnat rasismul și au militat pentru echitate. În paralel, au crescut presiunile pe instituții pentru o mai bună reprezentare a categoriilor considerate vulnerabile. Deja forul care acordă premiile Oscar a ales un număr record de femei şi de persoane de culoare în consiliul guvernatorilor.
Pe 1 iunie, Opera a publicat în media online un mesaj de susținere a mișcării Black Lives Matter, reactivată după uciderea lui George Floyd de către agenți. Nu și-a imaginat, însă, ce reacții va declanșa, notează radioclassique.fr.
„În artă nu există loc pentru rasism. Nu există loc pentru rasism în New York. Nu e loc pentru rasism în această țară și nici oriunde în altă parte în lume. Opera Metropolitană îi susține pe cei care ridică vocea în numele justiției și egalității”, se arăta în mesaj.
Acesta a fost întâmpinat cu mai multe critici decât laude.
Numeroși internauți au cerut Operei să vină chiar ea cu exemplul unei bune raportări la problemele ce țin de egalitate și diversitate: să angajeze mai mulți oameni de culoare și să elimine operele care „propagă stereotipuri legate de diverse culturi”.
Unii chiar au cerut Operei să scoată de pe site reprezentația din 2018 a operei ”Aida”, în care soprana Anna Netrebko apare vopsită cu negru pe față și corp, sau să anuleze spectacolul ”Otello”, programat pentru difuzare online sâmbătă.
Săptămâna trecută a fost lansată și o petiție în care Operei Metropolitane din New York i s-a cerut să renunțe la spectacolele în care artiștii trebuie să interpreteze ”minorități etnice”. Conducerea instituției a emis atunci un comunicat în care preciza: „Dacă o instituție precum Opera Metropolitană vrea să facă schimbări pozitive, trebuie să recunoască greșelile trecutului. În plus, trebuie să admitem că acele erori nu au fost pe deplin îndreptate. Trebuie și vom face mai multe pentru egalitatea rasială”.
Comunicatul a beneficiat de o reacție pozitivă a artiștilor angajați la Operă. Chiar și așa, marți, ei au formulat mai multe solicitări, inclusiv angajarea unor persoane de culoare, care să fie plătite la fel precum cele albe.
Miercuri, Academia americană de film a anunțat un număr record de femei şi persoane de culoare în consiliul guvernatorilor.
Astfel, sunt 26 de femei în loc de 25 și 12 persoane de culoare în loc de 11.
Consiliul guvernatorilor stabileşte viziunea strategică a Academiei, supervizează situaţia financiară a organizaţiei şi se asigură că misiunea acesteia este îndeplinită.