ONU: Traficul de heroină, depășit de cel de metamfetamină, în Afganistan

Publicat: 11 09. 2023, 16:35
Sursă foto: DIICOT

Metamfetamina a apărut pe piața afgană în ultimul deceniu, exacerbând un flagel existent al dependenței de droguri. Un raport al ONU publicat duminică, 10 septembrie, arată că traficul de metamfetamină a înlocuit chiar și traficul de heroină.

De la interzicerea culturilor de mac de opiu în 2022, metamfetamina a proliferat în Afganistan

Străzile din Kabul nu mai sunt dominate de traficul de heroină, ci de un nou stimulent care creează, de asemenea, o mare dependență: metamfetamina, cunoscută și sub numele de „crystal meth”.

De când cultivarea macului de opiu a fost „strict interzisă” de către liderul suprem al talibanilor, în aprilie 2022, traficul de metamfetamină s-a intensificat considerabil, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat duminică, 10 septembrie.

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și-a bazat studiul pe capturi pe scară largă de metamfetamină care ar fi fost produsă de afgani. În raportul său, UNODC constată o „creștere semnificativă, de aproape douăsprezece ori, a capturilor de droguri în cinci ani, de la 2,5 tone în 2017 la 29,7 tone în 2021”.

Unul dintre principalele motive pentru această expansiune a producției de droguri este faptul că medicamentul este fabricat în laboratoare improvizate pe mici parcele agricole, folosind foarte puțină forță de muncă.

Studiul arată cu degetul spre efedră. Această plantă crește în stare sălbatică și produce efedrină, un ingredient-cheie în metamfetamină. Deși este abundentă în Afganistan, UNODC subliniază că producția de metamfetamină în această țară nu se bazează probabil doar pe această plantă, din cauza cantităților masive necesare pentru a produce un kilogram de drog și a condițiilor dificile de recoltare.