ONU: Traficul de heroină, depășit de cel de metamfetamină, în Afganistan

ONU: Traficul de heroină, depășit de cel de metamfetamină, în Afganistan
Sursă foto: DIICOT

Metamfetamina a apărut pe piața afgană în ultimul deceniu, exacerbând un flagel existent al dependenței de droguri. Un raport al ONU publicat duminică, 10 septembrie, arată că traficul de metamfetamină a înlocuit chiar și traficul de heroină.

De la interzicerea culturilor de mac de opiu în 2022, metamfetamina a proliferat în Afganistan

Străzile din Kabul nu mai sunt dominate de traficul de heroină, ci de un nou stimulent care creează, de asemenea, o mare dependență: metamfetamina, cunoscută și sub numele de „crystal meth”.

De când cultivarea macului de opiu a fost „strict interzisă” de către liderul suprem al talibanilor, în aprilie 2022, traficul de metamfetamină s-a intensificat considerabil, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat duminică, 10 septembrie.

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și-a bazat studiul pe capturi pe scară largă de metamfetamină care ar fi fost produsă de afgani. În raportul său, UNODC constată o „creștere semnificativă, de aproape douăsprezece ori, a capturilor de droguri în cinci ani, de la 2,5 tone în 2017 la 29,7 tone în 2021”.

Unul dintre principalele motive pentru această expansiune a producției de droguri este faptul că medicamentul este fabricat în laboratoare improvizate pe mici parcele agricole, folosind foarte puțină forță de muncă.

Studiul arată cu degetul spre efedră. Această plantă crește în stare sălbatică și produce efedrină, un ingredient-cheie în metamfetamină. Deși este abundentă în Afganistan, UNODC subliniază că producția de metamfetamină în această țară nu se bazează probabil doar pe această plantă, din cauza cantităților masive necesare pentru a produce un kilogram de drog și a condițiilor dificile de recoltare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)