Organizația Națiunilor Unite a solicitat autorităților americane, miercuri, să nu ducă la capăt execuția unui deținut prin hipoxie cu azot, spunând că metoda l-ar putea supune unui „tratament crud, inuman sau degradant ori chiar torturii”, relatează Reuters.
Kenneth Smith a fost condamnat la moarte pentru o crimă pe care a comis-o în 1988 și urmează să fie executat pe 25 ianuarie în statul Alabama prin gazare cu azot, o metodă care are scopul de a-l priva de oxigen cu ajutorul unei măști conectate la un cilindru de azot.
Smith (58 de ani) este unul dintre cei doi americani care au supraviețuit unei tentative de execuții în Alabama. Urma să fie ucis în noiembrie 2022, prin injecție letală, însă metoda a eșuat.
„Asta va fi prima tentativă de execuție prin hipoxie cu azot”, remarcă patru raportori speciali ai ONU într-un comunicat, spunând că metoda i-ar putea provoca deținutului „suferințe grave” și ar putea fi în contradicție cu reglementările care interzic tortura și alte pedepse crude, inumane sau degradante”.
„Suntem îngrijorați că hipoxia cu azot ar putea duce la o moarte dureroasă și umilitoare”, au subliniat reprezentanții ONU.
Avocații lui Smith spun că protocolul de gazare netestat ar putea încălca interdicția prevăzută de Constituția SUA împotriva „pedepselor crude și neobișnuite”. Mai mult, aceștia susțin că o a doua tentativă de a-l executa pe deținut, indiferent de metodă, este neconstituțională.
Majoritatea execuțiilor din SUA sunt efectuate cu doze letale de barbiturice, dar unele state americane se chinuie să obțină medicamentele din cauza legislației europene, care le interzice companiilor farmaceutice să vândă medicamente ce ar putea fi folosite în execuțiile din închisori.