Se estimează că aproximativ 670 de persoane au murit îngropate de vii, după o alunecare masivă de teren în Papua Noua Guinee, a declarat un oficial ONU, anunță BBC.
Șeful Organizației Internaționale pentru Migrație din Papua Noua Guinee, Serhan Aktoprak, a declarat că impactul alunecării de teren de vineri în provincia izolată Enga a țării a fost mai mare decât se credea inițial. „Se estimează că există peste 150 de case îngropate chiar în acest moment”, a spus Aktoprak.
Zonele afectate se află în partea muntoasă din Enga, în nordul națiunii insulare din sud-vestul Pacificului. Aktoprak a spus că salvatorii sunt în pericol pentru că „alunecă în continuare”.
„Apa curge și acest lucru creează un risc masiv pentru toți cei implicați”, a spus el. În zona lovită de alunecare de teren trăiesc aproape 4.000 de oameni.
Dar Care Australia, agenția umanitară care ajută la eforturile de ajutorare, a avertizat că numărul celor afectați este „probabil mult mai mare” din cauza afluxului de persoane care fug ca să scape de conflictele tribale din zonele învecinate.
Cel puțin 1.000 de persoane au fost strămutate în urma dezastrului. Aktoprak a spus că grădinile în care aceștia cultivaseră alimente și strânseseră rezerve de apă au fost aproape complet distruse.
Alunecarea de teren a avut loc vineri în jurul orei 03:00, ora locală (17:00 GMT joi), când oamenii dormeau.
Aktoprak a spus că sunt folosite orice mijloace necesare pentru a recupera victimele: „Oamenii folosesc și bețe pentru a săpa, chiar și furci agricole mari pentru a îndepărta cadavrele îngropate sub sol”.