Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate pe cuprinsul globului și alți aproape 2.700 au fost uciși. Aceste informații au fost precizate într-un raport ONU. Documentul conține date verificate despre abuzurile la care sunt supuși copiii prinși în mijlocul unor conflicte, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Peste 8.500 de copii au fost folosiți pe post de soldați anul trecut. Dintre aceștia, peste 2.600 au fost uciși, iar alși 5.700 au fost răniți. Documentul mai face, însă, referire și la alte tipuri de abuzuri făcute asupra copiilor, precum mutilarea și abuzarea sexuală, răpirea, deprivarea de ajutoare umanitare sau atacurile asupra școlilor și spitalelor.
În cazul răpirilor, în 2020, ONU a constatat o creștere cu 90% a cazurilor, iar numărul violurilor a crescut cu 70% comparativ cu 2019. În total, peste 19.000 de copii din 21 de de zone de conflict au fost afectați de diferite tipuri de abuzuri.
Cea mai mare parte a victimelor provin din țări foarte sărace, cu o instabilitate internă profundă sau care sunt conduse de regimuri totalitare.
Printre țările enumerate se numără Somalia, Republica Democrată Congo, Afganistan, Siria, Myanmar sau Yemen. Raportul ONU a stârnit și o serie de controverse după ce coaliția militară condusă de Arabia Saudită care operează în Yemen, a fost scoasă de pe listă. Un alt punct de controverse a fost faptul că Israelul nu a apărut niciodată pe listă.
În același timp, însă, raportul mai indică și faptul că peste 12.600 de copii au fost eliberați din mâinile diverselor grupări paramilitare. De regulă, acest lucru a fost făcut tot pe cale forțată, de către forțele armate ale țărilor pe teritoriul cărora grupările paramilitare operau.