ONU: Pandemia de coronavirus limitează riscul atentatelor Statului Islamic în multe țări

Publicat: 25 08. 2020, 11:32

Pandemia de coronavirus pare să fi redus amenințarea atentatelor ale Statului Islamic (SI, n.r.) în multe țări, dar riscul este mai mare în Irak și Siria, a declarat un oficial al ONU luni.

În timp ce SI este acum o umbră a organizației care a ocupat schitele Irakului și Siriei în urmă cu câțiva ani, încă mai estimează 10.000 de luptători între aceste două țări.

Cu toate acestea, restricțiile de mișcare impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 au redus capacitatea SI de a lansa raiduri în altă parte.

Restricțiile impuse în timpul pandemiei de SARS-CoV-2 au redus atentatele

„Măsurile de reducere a răspândirii COVID-19, precum carantina și restricțiile de circulație, par să fi redus riscul atacurilor teroriste în multe țări”, a declarat Vladimir Voronkov, sub secretarul general pentru combaterea terorismului, scrie CNA.

El nu a specificat ce națiuni, dar SI a lansat atacuri în țări care variază din Franța până în Filipine.

Voronkov a spus că impactul pandemiei asupra recrutării și finanțelor grupului este neclar, deși amenințarea infracțiunilor informatice ca sursă de finanțare a crescut, pe măsură ce mai multe persoane sunt online din cauza contagiunii.

El a adăugat că există dovezi conform cărora militanții SI se regrupă în zone de conflict precum Irak și Siria.

Cu toate acestea, deocamdată, autoritățile nu au văzut o indicație clară a unei schimbări de strategie în cadrul noului lider Amir Mohammed Said Abd al-Rahman al-Mawla, care l-a înlocuit pe Abu Bakr al-Baghdadi după moartea sa într-un atac al forțelor speciale americane din octombrie.

Fost ofițer în armata lui Saddam Hussein, Mawla s-a alăturat rangurilor din Al-Qaeda după invazia americană a Irakului și capturarea lui Hussein în 2003, potrivit think-tank-ului „Counter Extremism Project” (CEP).

Voronkov a furnizat, de asemenea, o actualizare a activităților grupului în altă parte, spunând că SI are aproximativ 3.500 de luptători în Africa de Vest și a continuat să dezvolte legături cu grupările jihadiste locale.

În Libia, militanții SI se numără doar în sute, dar grupul rămâne o amenințare pentru regiune.

Acesta are, de asemenea, capacitatea de a lansa atacuri devastatoare în anumite părți din Afganistan, în ciuda arestării unor lideri și a pierderii din teritoriul său, a spus Voronkov.

ISIS le cere membrilor să stea departe de Europa și să se spele des pe mâini

Reamintim că, în martie, gruparea jihadistă Stat Islamic și-a sfătuit membrii și adepții să evite călătoriile în Europa, pentru a nu se infecta cu noul coronavirus. Liderii ISIS le-au mai cerut să respecte mai multe reguli, între care spălarea des și corect pe mâini, pentru a se menține sănătoși.

Mai exact, într-un număr al publicației Al-Naba, mijlocul de comunicare folosit în relația cu membrii și simpatizanții grupării, aceștia nu mai erau îndemnați să atace țările occidentale, ba dimpotrivă. Acestora li se spunea „să stea cât mai departe de teritoriile afectate de epidemie”.

ISIS și alte grupări au vândut măști false în SUA ca să facă rost de bani pentru atacurile teroriste

Grupările teroriste care activează în Orientul Mijlociu au vândut măști de protecție false spitalelor, centrelor de îngrijire și unităților de intervenție din Statele Unite, ca să facă rost de bani pentru operațiunile teroriste. Au reușit asta printr-o escrocherie online sofisticată. Ei au mai obținut sume și prin rețelele sociale și cu ajutorul criptomodelor.

Autoritățile americane au confiscat două milioane de dolari și peste 300 de conturi de criptomonede, în ceea ce este considerat cel mai mare caz de acest fel.